Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cebulka-dymka-z-migdalowym-sosem

Cebulka dymka z migdałowym sosem

Wegetariańska przystawka z grilla - pieczone cebulki z migdałowym sosem romesco (jeśli chcecie inną wersję, szukajcie w Sosach, Sos romesco). Danie naprawdę południowe w charakterze...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Katalonia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g obranych migdałów
dojrzały pomidor
strąk czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
8 ładnych cebulek dymek

Opis przyrządzania:
Migdały wsypujemy na suchą patelnię i stawiamy na ogniu. Podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Pomidor wkładamy na minutę do wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki. Paprykę czyścimy z nasion i membran, starannie płuczemy i kroimy w kawałki. Ząbki czosnku obieramy. Migdały, pomidory, paprykę i czosnek wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładką masę. W czasie misowania dolewamy tyle oliwy, by sos miał konsystencję pesto - czyli żeby był gęsty, ale spływał z łyżki. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Dymkę myjemy, odcinamy korzonki i zwiędłe liście. Dymki grillujemy albo na ogrodowym grillu - często odwracając, by się nie przypalały - albo w piekarniku pod opiekaczem, lub też na grillowej patelni. Powinny być ciemnozłote i miękkie. Gotowe dymki lekko solimy i podajemy z sosem migdałowym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024