Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Carpaccio-z-sosem-dalekowschodnim

Carpaccio z sosem dalekowschodnim

Intensywny smak sosu, opartego na oleju sezamowym i imbirze, dodaje surowej wołowinie nowego blasku.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g wołowiny na carpaccio (polędwicy)
4 garści małych listków sałaty różnych gatunków
100 ml oleju sezamowego
łyżka syropu imbirowego
limetka
łyżka sosu sojowego
plasterek świeżego imbiru
mały pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Wołowinę myjemy i osuszamy, po czym bardzo ostrym nożem kroimy na najcieńsze możliwe plasterki - najlepiej włożyć mięso na godzinę do zamrażalnika, wówczas łatwiej będzie je pokroić. Można także kupić wołowinę już pokrojoną w "carpacciowe" plasterki.
Na 4 talerzach rozkładamy listki sałaty, a na nich carpaccio.
Robimy sos: mieszamy razem olej sezamowy, syrop imbirowy, sok wyciśnięty z limetki oraz sos sojowy.
Imbir obieramy ze skórki, po czym drobniutko siekamy i dodajemy do sosu. Sprawdzamy, czy nie trzeba sosu doprawić (trochę sosu sojowego, soku z limetki, syropu...).
Każdą porcję carpaccio skrapiamy sosem i posypujemy listkami umytej kolendry.
Podajemy od razu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024