Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Carbonades-Flamandes-czyli-gulasz-flamandzki

Carbonades Flamandes czyli gulasz flamandzki

Ciemny gulasz w gęstym sosie z piwa i cebuli. Podajemy - jak to zwykle w Belgii bywa - z frytkami.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg wołowiny na gulasz
2 łyżki mąki
2 duże cebule
2-3 łyżki masła
butelka belgijskiego piwa
1/2 łyżeczki tymianku
listek laurowy
kromka piernika (bez lukru)
łyżka ostrej musztardy
łyżka galaretki porzeczkowej

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy i czyścimy z nadmiaru tłuszczu, jednocześnie krojąc w gulaszową kostkę. Obsypujemy mąką i strząsamy jej nadmiar. Cebule obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie plasterki. Na dużej patelni roztapiamy łyżkę masła. Wkładamy kostki mięsa - nie za dużo naraz - i osmażamy na rumiany kolor ze wszystkich stron. Usmażone kawałki mięsa przekładamy do ciężkiego garnka. Na patelnię wkładamy resztę masła i dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 15 minut - cebula powinna być brązowa, chociaż - oczywiście - nie przypalona. Dodajemy cebulę do mięsa. Na patelnię wlewamy trochę piwa i zagotowujemy, odskrobując od dna wszelkie kawałeczki mięsa i cebuli. Przelewamy do garnka z mięsem i dolewamy resztę piwa. Dodajemy tymianek i listek laurowy, wszystko solimy i - pardon - pieprzymy. Mieszamy. Piernik smarujemy musztardą i kładziemy na mięsie. Garnek przykrywamy i dusimy gulasz na małym ogniu przez 2 godziny. Mięso powinno byc idealnie miękkie, a sos ciemny i gęsty. Przed podaniem dodajemy galaretkę i wszystko dobrze mieszamy, żeby piernik rozpuścił się w sosie. Sprawdzamy smak (sól, pieprz) i podajemy - najlepiej z frytkami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024