Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Calissons-z-Aix-en-Provence
Calissons z Aix-en-Provence
Przesłodkie cukiereczki z Prowansji. Ta wersja jest pomarańczowo-migdałowa, ale spotyka się też calissons z kandyzowanego melona, popularnego na południu Francji.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja
Liczba porcji:
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
300 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
300 g obranych migdałów
2 łyżki miodu akacjowego
papier ryżowy
3 białka
300 g cukru
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 125 stopni.
Osączoną z syropu skórkę, migdały i miód wkładamy do malaksera i miksujemy na możliwie gładką masę.
Blachę do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia, a potem papierem ryżowym. Na papierze ryżowym rozsmarowujemy masę migdałowo-pomarańczową - powinna mieć grubość 1 cm.
Białka ubijamy z cukrem na gęstą masę i rozsmarowujemy na masie migdałowo-pomarańczowej.
Wstawiamy blachę do piekarnika na kilka minut, aż białko na wierzchu obeschnie, ale się nie zarumieni.
Odstawiamy calissons do wystygnięcia, po czym kroimy ostrym, zamoczonym w gorącej wodzie nożem na kawałeczki w kształcie wydłużonych rombów.
Przechowujemy w szczelnym pudełku, przekładając każdą warstwę papierem do pieczenia.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024