Lekkostrawne burgery, mile zaostrzone ostrą papryką i imbirem. Podajemy normalnie, w bułce - z surowym ogórkiem, czerwoną cebulą i może nie keczupem, a słodko-kwaśnym sosem chilli.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 3-4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami) - Opis przyrzÄ…dzania:
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, odcinamy korzonki. Płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Imbir obieramy i drobniutko siekamy.
Papryczkę kroimy wzdłuż, usuwamy ogonek i pesteczki, myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
KolendrÄ™ myjemy, osuszamy i siekamy.
Mieszamy razem mięso, żółtko, dymkę, imbir, papryczkę i kolendrę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę, po czym lepimy 3 lub 4 burgery - w zależności od stopnia głodu ;-).
Każdy turkeyburger smarujemy z obu stron oliwą i albo grillujemy na ogrodowym grillu (po 5-7 minut z każdej strony) lub smażymy na teflonowej patelni (po 5 minut z każdej strony). Przewracamy raczej łopatką kuchenną, niż widelcem, bo mielony indyk ma mało tłuszczu i nie warto wypuszczać cennych soków...
Podajemy burgery w bułkach, z warzywami i ulubionymi sosami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |