Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Burgery-z-indyka-z-tajskimi-przyprawami

Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami)

Lekkostrawne burgery, mile zaostrzone ostrą papryką i imbirem. Podajemy normalnie, w bułce - z surowym ogórkiem, czerwoną cebulą i może nie keczupem, a słodko-kwaśnym sosem chilli.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 cebulki dymki
kawałek świeżego imbiru o długości 2 cm
czerwona papryczka chilli
pęczek świeżej kolendry
400 g mielonego indyka
żółtko
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, odcinamy korzonki. Płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Imbir obieramy i drobniutko siekamy.
Papryczkę kroimy wzdłuż, usuwamy ogonek i pesteczki, myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy.
Mieszamy razem mięso, żółtko, dymkę, imbir, papryczkę i kolendrę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę, po czym lepimy 3 lub 4 burgery - w zależności od stopnia głodu ;-).
Każdy turkeyburger smarujemy z obu stron oliwą i albo grillujemy na ogrodowym grillu (po 5-7 minut z każdej strony) lub smażymy na teflonowej patelni (po 5 minut z każdej strony). Przewracamy raczej łopatką kuchenną, niż widelcem, bo mielony indyk ma mało tłuszczu i nie warto wypuszczać cennych soków...
Podajemy burgery w bułkach, z warzywami i ulubionymi sosami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024