I wegetarianie mają prawo do swoich burgerów.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Burger z kręgu kultury indyjskiej - Opis przyrządzania:
Soczewicę płuczemy chwilę na gęstym sicie i wrzucamy do garnka. Dodajemy wywar i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie cały wywar. Czosnek i dymkę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy czosnek, cebulkę i marchewkę i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Migdały drobno siekamy. Mieszamy soczewicę, podsmażone warzywa, migdały, chutney i tartą bułkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Oprószamy ręce mąką i formujemy z masy 4 okrągłe kotleciki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy kotleciki i smażymy na złoty kolor, po 5 minut z każdej strony. Podajemy z jogurtem, chutneyem i surowymi warzywami. Możemy także włożyć soczewicowe burgery w miękkie bułki i podać z tradycyjnymi dodatkami typu majonez, keczup, cebula i pikle.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Burger z kręgu kultury indyjskiej: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |