Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Burger-z-kregu-kultury-indyjskiej

Burger z kręgu kultury indyjskiej

I wegetarianie mają prawo do swoich burgerów.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
175 g czerwonej soczewicy
2 szklanki wywaru warzywnego
ząbek czosnku
2 cebulki dymki
marchewka
olej słonecznikowy
50 g migdałów
2 łyżki chutneyu z mango plus więcej do podania
2 łyżki tartej bułki
trochę mąki
4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
sałata i surowe warzywa do podania

Opis przyrządzania:
Soczewicę płuczemy chwilę na gęstym sicie i wrzucamy do garnka. Dodajemy wywar i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie cały wywar. Czosnek i dymkę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy czosnek, cebulkę i marchewkę i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Migdały drobno siekamy. Mieszamy soczewicę, podsmażone warzywa, migdały, chutney i tartą bułkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Oprószamy ręce mąką i formujemy z masy 4 okrągłe kotleciki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy kotleciki i smażymy na złoty kolor, po 5 minut z każdej strony. Podajemy z jogurtem, chutneyem i surowymi warzywami. Możemy także włożyć soczewicowe burgery w miękkie bułki i podać z tradycyjnymi dodatkami typu majonez, keczup, cebula i pikle.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024