Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brukselka-z-woka

Brukselka z woka

Nareszcie prawdziwie zimowy przepis! Moja ulubiona brukselka zyskuje na smaku po pierwszych mrozach, trzeba zatem uznać sezon za rozpoczęty. W tym przepisie smażymy (uprzednio lekko podgotowaną) brukselkę, w towarzystwie maleńkich cebulek i pomidorków koktajlowych (notabene jedynych, jakie da się jeść o tej porze roku) - świetne danie obiadowe lub kolacyjne, z kawałkiem bagietki lub makaronem, najlepiej ryżowym lub sojowym. Piure z ziemniaków też może być.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg jędrnej brukselki
25 maleńkich cebulek (mrożonych)
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
łyżka jasnego płynnego miodu
2 łyżki (lub więcej do smaku) octu z cydru lub sherry
siekana natka do posypania

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody.
Brukselki przycinamy u podstawy i obieramy z przywiędłych listków, po czym płuczemy w zimnej wodzie. Kiedy woda w garnku się zagotuje, wrzucamy brukselkę i obgotowujemy przez 5 minut. Minutę przed końcem gotowania dorzucamy zamrożone cebulki.
Odcedzamy warzywa na sicie, przelewamy zimną wodą i starannie osączamy. Jeśli brukselki są sporych rozmiarów, kroimy każdą pionowo na pół - małe kapustki zostawiamy w całości, cebulki oczywiście też.
Pomidorki myjemy i osuszamy.
Stawiamy wok na dużym ogniu. Kiedy zacznie dymić, wlewamy olej, po czym wrzucamy brukselkę z cebulką. Smażymy chwilę, mieszając, a kiedy zacznie się rumienić, dodajemy miód i starannie mieszamy.
Wsypujemy teraz pomidorki, wlewamy ocet i gotujemy jeszcze chwilę, aż pomidorki będą gorące, ale nie zaczną pękać.
Doprawiamy nasze warzywa solą i pieprzem, a jeśli trzeba, to dolewamy jeszcze ciut octu.,br> Przekładamy warzywa na ogrzany półmisek i posypujemy "na wydaniu" natką.
Jemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024