W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Brukselka z orzechami laskowymi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Brukselka z orzechami laskowymi

Interesujący sposób podawania brukselki - masło i orzechy dodają splendoru tej skromnej jarzynie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kg) maÅ‚ych brukselek
  • 50 g wyÅ‚uskanych orzechów laskowych
  • 50 g masÅ‚a

Brukselka z orzechami laskowymi - Opis przyrzÄ…dzania:

Brukselkę obieramy z wierzchnich listków i przycinamy podstawy - pozostałość łodygi. Stawiamy duży garnek osolonej wody na ogniu. Kiedy woda zawrze, wrzucamy brukselkę i gotujemy 5-7 minut - musi byś jeszcze chrupka. Odcedzamy. W tym czasie siekamy grubo orzechy laskowe. Na małej patelence rozgrzewamy masło, wrzucamy orzechy i smażymy na średnim ogniu, aż orzechy będą rumiane i masło zacznie się brązowić. Uwaga - nie dopuszczamy do przypalenia! Masło z orzechami wylewamy na brukselkę, ewentualnie lekko solimy do smaku i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Brukselka z orzechami laskowymi: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: