W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Brukselka z orzechami laskowymi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Brukselka z orzechami laskowymi

Interesujący sposób podawania brukselki - masło i orzechy dodają splendoru tej skromnej jarzynie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kg) małych brukselek
  • 50 g wyłuskanych orzechów laskowych
  • 50 g masła

Brukselka z orzechami laskowymi - Opis przyrządzania:

Brukselkę obieramy z wierzchnich listków i przycinamy podstawy - pozostałość łodygi. Stawiamy duży garnek osolonej wody na ogniu. Kiedy woda zawrze, wrzucamy brukselkę i gotujemy 5-7 minut - musi byś jeszcze chrupka. Odcedzamy. W tym czasie siekamy grubo orzechy laskowe. Na małej patelence rozgrzewamy masło, wrzucamy orzechy i smażymy na średnim ogniu, aż orzechy będą rumiane i masło zacznie się brązowić. Uwaga - nie dopuszczamy do przypalenia! Masło z orzechami wylewamy na brukselkę, ewentualnie lekko solimy do smaku i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Brukselka z orzechami laskowymi: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Brukselka z orzechami laskowymi przepisy:

  • Brukselka z orzeszkami piniowymi
    Świetny sposób na brukselkę - byle tylko jej nie rozgotować! Orzeszki piniowe dodają elegancji i charakteru. Bardzo smaczne do wieprzowiny, na przykład kotletów schabowych.
  • Smażona brukselka
    Smażona, chrupka brukselka jest bardzo dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych lub plastrów panierowanego sera.
  • Deser kawowy z orzechami
    Ni to ciasto, ni deser... (moja Babcia na takie trudne do zdefiniowania słodkości mówiła zawsze "legumina"). W każdym razie deser ten jest bardzo praktyczny, bo robi się szybko, a trzeba go zrobić wcześniej, żeby dobrze zastygł.
  • Brukselka z woka
    Nareszcie prawdziwie zimowy przepis! Moja ulubiona brukselka zyskuje na smaku po pierwszych mrozach, trzeba zatem uznać sezon za rozpoczęty. W tym przepisie smażymy (uprzednio lekko podgotowaną) brukselkę, w towarzystwie maleńkich cebulek i pomidorków koktajlowych (notabene jedynych, jakie da się jeść o tej porze roku) - świetne danie obiadowe lub kolacyjne, z kawałkiem bagietki lub makaronem, najlepiej ryżowym lub sojowym. Piure z ziemniaków też może być.
  • Pstrąg w laskowych orzeszkach
    Oryginalna wariacja na temat klasycznych pstrągów z migdałami. Podajemy z malutkimi ziemniaczkami i warzywami wiosennymi (patrz przepis).




Podziel się linkiem:


Komentarze: