Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brukselka-z-orzechami-laskowymi
Brukselka z orzechami laskowymi
Interesujący sposób podawania brukselki - masło i orzechy dodają splendoru tej skromnej jarzynie.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
750 g (3/4 kg) małych brukselek
50 g wyłuskanych orzechów laskowych
50 g masła
Opis przyrządzania:
Brukselkę obieramy z wierzchnich listków i przycinamy podstawy - pozostałość łodygi. Stawiamy duży garnek osolonej wody na ogniu. Kiedy woda zawrze, wrzucamy brukselkę i gotujemy 5-7 minut - musi byś jeszcze chrupka. Odcedzamy. W tym czasie siekamy grubo orzechy laskowe. Na małej patelence rozgrzewamy masło, wrzucamy orzechy i smażymy na średnim ogniu, aż orzechy będą rumiane i masło zacznie się brązowić. Uwaga - nie dopuszczamy do przypalenia! Masło z orzechami wylewamy na brukselkę, ewentualnie lekko solimy do smaku i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024