Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brukselka-z-orzechami-laskowymi

Brukselka z orzechami laskowymi

Interesujący sposób podawania brukselki - masło i orzechy dodają splendoru tej skromnej jarzynie.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g (3/4 kg) małych brukselek
50 g wyłuskanych orzechów laskowych
50 g masła

Opis przyrządzania:
Brukselkę obieramy z wierzchnich listków i przycinamy podstawy - pozostałość łodygi. Stawiamy duży garnek osolonej wody na ogniu. Kiedy woda zawrze, wrzucamy brukselkę i gotujemy 5-7 minut - musi byś jeszcze chrupka. Odcedzamy. W tym czasie siekamy grubo orzechy laskowe. Na małej patelence rozgrzewamy masło, wrzucamy orzechy i smażymy na średnim ogniu, aż orzechy będą rumiane i masło zacznie się brązowić. Uwaga - nie dopuszczamy do przypalenia! Masło z orzechami wylewamy na brukselkę, ewentualnie lekko solimy do smaku i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024