Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brik-z-pigwa-i-kozim-serem

Brik z pigwą i kozim serem

Do tego lekkiego i pysznego dania używamy owocu pigwy pospolitej, nie małych owocków pigwowca. Smażona na maśle pigwa ma naprawdę oryginalny smak i pięknie pachnie.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duży owoc pigwy
gałązka świeżego rozmarynu
4 łyżki masła
łyżka cukru
100 g twardego koziego sera
200 g zwartego koziego białego sera
8 płatów ciasta brik
łyżka płynnego miodu (np. rozmarynowego...)

Opis przyrządzania:
Pigwę kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy gniazda nasienne. Obieramy owoc z twardej skórki, kroimy w dość cienkie plasterki. Z rozmarynu obrywamy igły. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy rozmaryn i plasterki pigwy. Chwilę podsmażamy, dolewamy łyżkę-dwie wody i smażymy-dusimy przez 10 minut, raz czy dwa przewracając na drugą stronę. Po 10 minutach posypujemy pigwę cukrem, zwiększamy ogień i czekamy, aż cukier lekko się skarmelizuje. Plasterki kilka razy przewracamy, żeby pigwa karmelizowała się równomiernie. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Twardy kozi ser ścieramy na średniej tarce i mieszamy z kozim twarożkiem. Lekko solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Pozostałe 2 łyżki masła topimy w rondelku. Każdy płat ciasta brik smarujemy roztopionym masłem. W dolnej części, 5 cm od brzegu, kładziemy łyżkę masy serowej i parę plasterków pigwy, skrapiamy odrobiną miodu i zawijamy, jak krokiecik - czyli najpierw zaginamy na nadzienie dolny kawałek ciasta, potem oba boki, a potem zwijamy, poczynając od dołu, w zgrabny pakiecik-krokiecik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe pakieciki układamy brzegiem do dołu i smarujemy z wierzchu resztą masła. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i podajemy na ciepło, ale nie bardzo gorąco.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024