W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Boczniaki z ziemniaczanej skorupce

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Boczniaki z ziemniaczanej skorupce

Bardzo smaczny wegetariański obiad - do placuszków grzybowo-ziemniaczanych podajemy sałatę, pieczone pomidory, duszoną kiszoną kapustę, cukinię na jeden z miliona sposobów...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 10 dużych boczniaków
  • 2 cytryny
  • 3 duże ziemniaki
  • olej z orzeszków ziemnych

Boczniaki z ziemniaczanej skorupce - Opis przyrzÄ…dzania:

Odcinamy boczniakom nóżki. Grzyby szybko płuczemy w zimnej wodzie, starannie osuszamy i kroimy na pół. Solimy i - pardon - pieprzymy, skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy. Ścieramy na grubej tarce na jak najdłuższe paski. Doprawiamy solą i pieprzem, dobrze odciskamy. Z masy ziemniaczanej robimy płaskie placuszki. Na każdym kładziemy połówkę boczniaka i przykrywamy drugim placuszkiem. Czystą ściereczką dociskamy placuszki - choć zapewne bardzo dokładnie tego się nie da zrobić, ale to nie szkodzi, tak ma być. Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju - tak, by dno pokryte było mniej więcej półcentymetrową warstwą. Kiedy olej będzie dobrze gorący, wkładamy placuszki - najlepiej przy pomocy szerokiej łopatki kuchennej. Smażymy na ciemnozłoty kolor z obu stron. Drugą cytrynę kroimy w ćwiartki i podajemy do gorących grzybków.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Boczniaki z ziemniaczanej skorupce: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: