Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Boczniaki-z-ziemniaczanej-skorupce
Boczniaki z ziemniaczanej skorupce
Bardzo smaczny wegetariański obiad - do placuszków grzybowo-ziemniaczanych podajemy sałatę, pieczone pomidory, duszoną kiszoną kapustę, cukinię na jeden z miliona sposobów...
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
10 dużych boczniaków
2 cytryny
3 duże ziemniaki
olej z orzeszków ziemnych
Opis przyrządzania:
Odcinamy boczniakom nóżki. Grzyby szybko płuczemy w zimnej wodzie, starannie osuszamy i kroimy na pół. Solimy i - pardon - pieprzymy, skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy. Ścieramy na grubej tarce na jak najdłuższe paski. Doprawiamy solą i pieprzem, dobrze odciskamy. Z masy ziemniaczanej robimy płaskie placuszki. Na każdym kładziemy połówkę boczniaka i przykrywamy drugim placuszkiem. Czystą ściereczką dociskamy placuszki - choć zapewne bardzo dokładnie tego się nie da zrobić, ale to nie szkodzi, tak ma być. Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju - tak, by dno pokryte było mniej więcej półcentymetrową warstwą. Kiedy olej będzie dobrze gorący, wkładamy placuszki - najlepiej przy pomocy szerokiej łopatki kuchennej. Smażymy na ciemnozłoty kolor z obu stron. Drugą cytrynę kroimy w ćwiartki i podajemy do gorących grzybków.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024