W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Boczek pieczony całodobowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Boczek pieczony całodobowy

Jeden z najciekawszych przepisów, na jakie udało mi się w życiu trafić! Wielka uczta dla wielbicieli wieprzowiny i wyznawców ruchu SlowFood.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kawaÅ‚ek surowego boczku bez koÅ›ci i ze skórÄ…
  • o wadze 3 kilo
  • czosnek
  • Å›wieży rozmaryn
  • Å›wieży tymianek
  • cytryna
  • oliwa z oliwek

Boczek pieczony całodobowy - Opis przyrządzania:

Boczek rozkÅ‚adamy na blacie kuchennym, usuwamy ewentualne chrzÄ…stki, solimy i zwijamy w roladÄ™. MiÄ™so zwiÄ…zujemy biaÅ‚ym kuchennym sznurkiem. 24 godziny przed planowanym podaniem dania nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. SkórÄ™ na boczku nacinamy ostrym nożem w kratkÄ™. Czubkiem noża robimy w miÄ™sie dziurki i wpychamy do nich kawaÅ‚ki czosnku, maÅ‚e gaÅ‚Ä…zki Å›wieżego rozmarynu i tymianku oraz paseczki skórki cytrynowej (bez albedo, czyli biaÅ‚ej części). Teraz dokÅ‚adnie wycieramy skórkÄ™ do sucha kuchennym papierem, nacieramy oliwÄ… (ze dwie Å‚yżki), solimy i – pardon – pieprzymy. WkÅ‚adamy miÄ™so do brytfanny i wstawiamy do tego bardzo gorÄ…cego piekarnika na pół godziny. Po tym czasie temperaturÄ™ pieca zmniejszamy do zaledwie 110 stopni i zostawiamy w nim boczek na 23 i pół godziny. Kiedy upÅ‚ynie już caÅ‚a doba, wyÅ‚Ä…czamy piecyk, zlewamy sos, a miÄ™so na 20 minut zostawiamy w ciepÅ‚ym jeszcze piekarniku. W tym czasie odlewamy tÅ‚uszcz, zostawiajÄ…c sam miÄ™sny wywar, czyli sos. MiÄ™so przekÅ‚adamy na półmisek i niesiemy na stół. Dopiero na stole dzielimy miÄ™so na porcje: oddzielamy chrupkÄ… skórkÄ™ od reszty i Å‚amiemy jÄ… na kawaÅ‚ki, zaÅ› miÄ™so dzielimy przy pomocy Å‚yżki i widelca - pokroić nożem raczej nie damy rady, gdyż boczek jest bardzo miÄ™kki. Sos podajemy w sosjerce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Boczek pieczony całodobowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku

Podobne do Boczek pieczony całodobowy przepisy:

  • Boczek pieczony z ziemniakami
    Boczek w dużym kawałku najlepiej piec długo i w nie bardzo wysokiej temperaturze. Razem z boczkiem pieczemy ziemniaki, które przechodzą smakiem mięsa i pięknie się przyrumieniają.
  • Carpaccio z dorsza z boczkiem
    Bardzo oryginalna przystawka z surowego dorsza i wysmażonego na chrupko boczku. Lekkie, łatwe i przyjemne danie.
  • SaÅ‚atka z kurczaka z awokado i bekonem
    Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!
  • Rolada z boczku z szaÅ‚wiÄ…
    Moim zdaniem, dobrze przyprawiony pieczony boczek przewyższa w smaku schab - dzięki warstewce tłuszczu mięso jest bardziej soczyste i aromatyczne. Nie mówię, żeby wieprzowiną raczyć się codziennie, ale na Wielkanoc... Raz się żyje! Chrzan obowiązkowy.
  • Boczek chrupiÄ…cy, jakby chiÅ„ski Boczek chrupiÄ…cy, jakby chiÅ„ski
    Wspaniały boczek z twardą, chrupiąca w zębach skórką i miękkim, dobrze przyprawionym mięskiem. Pasuje doń ryż skropiony sosem sojowym, marynowany imbir, smażone warzywa z woka, makaron ryżowy lub sojowy, ostry sos chilli...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: