W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Boczek pieczony całodobowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Boczek pieczony całodobowy

Jeden z najciekawszych przepisów, na jakie udało mi się w życiu trafić! Wielka uczta dla wielbicieli wieprzowiny i wyznawców ruchu SlowFood.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kawałek surowego boczku bez kości i ze skórą
  • o wadze 3 kilo
  • czosnek
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • cytryna
  • oliwa z oliwek

Boczek pieczony całodobowy - Opis przyrządzania:

Boczek rozkładamy na blacie kuchennym, usuwamy ewentualne chrząstki, solimy i zwijamy w roladę. Mięso związujemy białym kuchennym sznurkiem. 24 godziny przed planowanym podaniem dania nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w kratkę. Czubkiem noża robimy w mięsie dziurki i wpychamy do nich kawałki czosnku, małe gałązki świeżego rozmarynu i tymianku oraz paseczki skórki cytrynowej (bez albedo, czyli białej części). Teraz dokładnie wycieramy skórkę do sucha kuchennym papierem, nacieramy oliwą (ze dwie łyżki), solimy i – pardon – pieprzymy. Wkładamy mięso do brytfanny i wstawiamy do tego bardzo gorącego piekarnika na pół godziny. Po tym czasie temperaturę pieca zmniejszamy do zaledwie 110 stopni i zostawiamy w nim boczek na 23 i pół godziny. Kiedy upłynie już cała doba, wyłączamy piecyk, zlewamy sos, a mięso na 20 minut zostawiamy w ciepłym jeszcze piekarniku. W tym czasie odlewamy tłuszcz, zostawiając sam mięsny wywar, czyli sos. Mięso przekładamy na półmisek i niesiemy na stół. Dopiero na stole dzielimy mięso na porcje: oddzielamy chrupką skórkę od reszty i łamiemy ją na kawałki, zaś mięso dzielimy przy pomocy łyżki i widelca - pokroić nożem raczej nie damy rady, gdyż boczek jest bardzo miękki. Sos podajemy w sosjerce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Boczek pieczony całodobowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku

Podobne do Boczek pieczony całodobowy przepisy:

  • Boczek pieczony z ziemniakami
    Boczek w dużym kawałku najlepiej piec długo i w nie bardzo wysokiej temperaturze. Razem z boczkiem pieczemy ziemniaki, które przechodzą smakiem mięsa i pięknie się przyrumieniają.
  • Carpaccio z dorsza z boczkiem
    Bardzo oryginalna przystawka z surowego dorsza i wysmażonego na chrupko boczku. Lekkie, łatwe i przyjemne danie.
  • Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem
    Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!
  • Rolada z boczku z szałwią
    Moim zdaniem, dobrze przyprawiony pieczony boczek przewyższa w smaku schab - dzięki warstewce tłuszczu mięso jest bardziej soczyste i aromatyczne. Nie mówię, żeby wieprzowiną raczyć się codziennie, ale na Wielkanoc... Raz się żyje! Chrzan obowiązkowy.
  • Boczek chrupiący, jakby chiński Boczek chrupiący, jakby chiński
    Wspaniały boczek z twardą, chrupiąca w zębach skórką i miękkim, dobrze przyprawionym mięskiem. Pasuje doń ryż skropiony sosem sojowym, marynowany imbir, smażone warzywa z woka, makaron ryżowy lub sojowy, ostry sos chilli...




Podziel się linkiem:


Komentarze: