Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Boczek-pieczony-calodobowy

Boczek pieczony całodobowy

Jeden z najciekawszych przepisów, na jakie udało mi się w życiu trafić! Wielka uczta dla wielbicieli wieprzowiny i wyznawców ruchu SlowFood.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kawałek surowego boczku bez kości i ze skórą
o wadze 3 kilo
czosnek
świeży rozmaryn
świeży tymianek
cytryna
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Boczek rozkładamy na blacie kuchennym, usuwamy ewentualne chrząstki, solimy i zwijamy w roladę. Mięso związujemy białym kuchennym sznurkiem. 24 godziny przed planowanym podaniem dania nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w kratkę. Czubkiem noża robimy w mięsie dziurki i wpychamy do nich kawałki czosnku, małe gałązki świeżego rozmarynu i tymianku oraz paseczki skórki cytrynowej (bez albedo, czyli białej części). Teraz dokładnie wycieramy skórkę do sucha kuchennym papierem, nacieramy oliwą (ze dwie łyżki), solimy i – pardon – pieprzymy. Wkładamy mięso do brytfanny i wstawiamy do tego bardzo gorącego piekarnika na pół godziny. Po tym czasie temperaturę pieca zmniejszamy do zaledwie 110 stopni i zostawiamy w nim boczek na 23 i pół godziny. Kiedy upłynie już cała doba, wyłączamy piecyk, zlewamy sos, a mięso na 20 minut zostawiamy w ciepłym jeszcze piekarniku. W tym czasie odlewamy tłuszcz, zostawiając sam mięsny wywar, czyli sos. Mięso przekładamy na półmisek i niesiemy na stół. Dopiero na stole dzielimy mięso na porcje: oddzielamy chrupką skórkę od reszty i łamiemy ją na kawałki, zaś mięso dzielimy przy pomocy łyżki i widelca - pokroić nożem raczej nie damy rady, gdyż boczek jest bardzo miękki. Sos podajemy w sosjerce.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024