W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Boczek Hung Shao

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Boczek Hung Shao

Doskonały dalekowschodni przepis Delii Smith. Dobrze przyprawiony boczek jest idealnie miękki i pokryty ciemnobrązowym, błyszczącym sosem. Podajemy go z ryżem albo makaronem sojowym (tym szklanym), a do tego na przykład sałatka z ogórków z sezamem – w każdym razie coś egzotycznego.

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kilo surowego boczku ze skórą
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • kawałek świeżego imbiru
  • anyżek gwiazdkowy
  • laska cynamonu
  • 3 łyżki wytrawnego sherry
  • cukier

Boczek Hung Shao - Opis przyrządzania:

Boczek kroimy w kostkę o boku mniej więcej 3 cm, tak, aby na każdym kawałku pozostała skórka. Teraz układamy kostki boczku skórą do dołu w ciężkim garnku i lekko solimy. Polewamy sosem sojowym i jedną łyżką wody. Siekamy drobno tyle świeżego imbiru, żeby wyszła jedna łyżka i posypujemy mięso. Wrzucamy jeden anyżek gwiazdkowy i małą, połamaną na kawałki laskę cynamonu. Garnek przykrywamy i stawiamy na silnym ogniu, aż mięso puści sok. Teraz płomień gazu zmniejszamy do minimum i dusimy mięso 45 minut. Po tym czasie odwracamy kawałki boczku na drugą stronę, skrapiamy sherry i posypujemy łyżeczką cukru. Garnek znów przykrywamy i dusimy mięso kolejne 45 minut. Zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy ogień i odparowujemy sos, mieszając, aż zgęstnieje i pokryje kawałki boczku błyszczącą polewą. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Boczek Hung Shao: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Boczek Hung Shao przepisy:

  • Polędwiczki wieprzowe w ciemnej marynacie
    Bardzo ładnie wyglądająca - bo wyznaję, iż jeszcze nie próbowałam - wieprzowinka o zdecydowanie egzotycznym aromacie. Sos, którym smarujemy mięso podczas pieczenia, powinien się tu i ówdzie lekko przypalić, to tylko doda aromatu.
  • Tymiankowy kurczak z czosnkiem
    Miły i bezproblemowy sposób na szybką, lekką kolację - piersi z kurczaka po upieczeniu podajemy na sałacie, podczas gdy sos od pieczenia wystąpi w roli dressingu. Jeśli komuś konieczne potrzebne są jeszcze węglowodany, to kawałek chrupiącej bagietki lub tabbouleh będą tu całkiem na miejscu
  • Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku) Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku)
    Paski mięsa w ostrej marynacie, szybko usmażone z zielonymi szparagami... Pochodzenie tego dania jest na pewno chińskie, ale czy tak zupełnie autentyczne, to nie mam pojęcia. Za to bardzo lubię zielone szparagi!
  • Chiński kurczak cytrynowy
    Bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo smaczne danie o chińskim pochodzeniu.
  • Krewetki w curry
    Prościutkie zielono-różowe curry, doskonałe przed lekkim głównym daniem i egzotycznym deserem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: