Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Boczek-Hung-Shao

Boczek Hung Shao

Doskonały dalekowschodni przepis Delii Smith. Dobrze przyprawiony boczek jest idealnie miękki i pokryty ciemnobrązowym, błyszczącym sosem. Podajemy go z ryżem albo makaronem sojowym (tym szklanym), a do tego na przykład sałatka z ogórków z sezamem – w każdym razie coś egzotycznego.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kilo surowego boczku ze skórą
4 łyżki sosu sojowego
kawałek świeżego imbiru
anyżek gwiazdkowy
laska cynamonu
3 łyżki wytrawnego sherry
cukier

Opis przyrządzania:
Boczek kroimy w kostkę o boku mniej więcej 3 cm, tak, aby na każdym kawałku pozostała skórka. Teraz układamy kostki boczku skórą do dołu w ciężkim garnku i lekko solimy. Polewamy sosem sojowym i jedną łyżką wody. Siekamy drobno tyle świeżego imbiru, żeby wyszła jedna łyżka i posypujemy mięso. Wrzucamy jeden anyżek gwiazdkowy i małą, połamaną na kawałki laskę cynamonu. Garnek przykrywamy i stawiamy na silnym ogniu, aż mięso puści sok. Teraz płomień gazu zmniejszamy do minimum i dusimy mięso 45 minut. Po tym czasie odwracamy kawałki boczku na drugą stronę, skrapiamy sherry i posypujemy łyżeczką cukru. Garnek znów przykrywamy i dusimy mięso kolejne 45 minut. Zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy ogień i odparowujemy sos, mieszając, aż zgęstnieje i pokryje kawałki boczku błyszczącą polewą. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024