W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bobotie nr 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Bobotie nr 2

Inna wersja bobotie - ale mnie to bardzo smakuje, więc czemu nie?

Kraj pochodzenia: Południowa Afryka

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 85 g miÄ™kiszu buÅ‚ki lub tostowego chleba
  • duża cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 1 kg chudej mielonej jagniÄ™ciny
  • 2 Å‚yżeczki mielonej kolendry
  • Å‚yżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • Å‚yżeczka sÅ‚odkiej mielonej papryki
  • 2 Å‚yżki biaÅ‚ego octu winnego
  • 4 Å‚yżki rodzynek
  • 4 Å‚yżki dżemu morelowego
  • 4 jajka
  • 200 ml kremowej Å›mietanki
  • maÅ‚y pÄ™czek Å›wieżej kolendry

Bobotie nr 2 - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kwadratową lub prostokątną formę wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Bułkę lub chleb tostowy kruszymy na drobne okruszki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, na średnim ogniu, mieszając, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając i rozgniatając większe grudki, na lekko rumiano. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kolendrę, kmin, paprykę, ocet, rodzynki, dżem i 2 jajka. Bardzo starannie mieszamy i dodajemy sporo soli do smaku. Masę mięsną ugniatamy w przygotowanej formie. Pozostałe 2 jajka mieszamy ze śmietanką, solą i pieprzem na gładką masę. Kolendrę płuczemy, osuszamy, połowę drobno siekamy i dodajemy do jajek ze śmietanką. Miksturą polewamy mięso i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Bobotie kroimy w kawałki i przybieramy resztą kolendry.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Bobotie nr 2: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: