W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bobotie nr 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Bobotie nr 2

Inna wersja bobotie - ale mnie to bardzo smakuje, więc czemu nie?

Kraj pochodzenia: Południowa Afryka

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 85 g miękiszu bułki lub tostowego chleba
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 1 kg chudej mielonej jagnięciny
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 4 jajka
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • mały pęczek świeżej kolendry

Bobotie nr 2 - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kwadratową lub prostokątną formę wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Bułkę lub chleb tostowy kruszymy na drobne okruszki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, na średnim ogniu, mieszając, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając i rozgniatając większe grudki, na lekko rumiano. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kolendrę, kmin, paprykę, ocet, rodzynki, dżem i 2 jajka. Bardzo starannie mieszamy i dodajemy sporo soli do smaku. Masę mięsną ugniatamy w przygotowanej formie. Pozostałe 2 jajka mieszamy ze śmietanką, solą i pieprzem na gładką masę. Kolendrę płuczemy, osuszamy, połowę drobno siekamy i dodajemy do jajek ze śmietanką. Miksturą polewamy mięso i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Bobotie kroimy w kawałki i przybieramy resztą kolendry.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Bobotie nr 2: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Bobotie nr 2 przepisy:

  • Bobotie z jagnięciny
    Bobotie to znakomity, egzotyczny klops z Południowej Afrryki, zawsze z dodatkiem curry i czegoś słodkiego (rodzynki, chutney). Podajemy z ryżem i surowymi warzywami.
  • Kotleciki z fasoli i grzybów
    Doskonała alternatywa dla hamburgerów - Wielki Post się zbliża, więc takie kotlety będą jak znalazł. Do tego masa warzyw, surowych i gotowanych i będzie nie tylko pysznie i postnie, ale również zdrowo.
  • Klopsiki z kolendrą
    Smaczne, lekko wschodnie kuleczki, które możemy podać na ciepło z ryżem, sałatką i raitą (na przykład) lub odstawić do wystygnięcia, nabić na wykałaczki i podać do drinków.
  • Pierś z indyka w curry z krzywymi orzeszkami
    W krajach Dalekiego Wschodu często pojawiają się dania z orzechami - ja to bardzo lubię, bo podgotowane orzechy mają zupełnie inną konsystencję, niż zwykłe. Szczególnie smaczne są gotowane krzywe orzeszki - czyli cashew lub nerkowce. W tym błyskawicznym curry mamy jeszcze chuda indyczą pierś i pachnący przyprawami sos pomidorowy z mlekiem kokosowym.
  • Egzotyczna zupa z kalafiora
    Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.




Podziel się linkiem:


Komentarze: