Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bobotie-nr-2
Bobotie nr 2
Inna wersja bobotie - ale mnie to bardzo smakuje, więc czemu nie?
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Południowa Afryka
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
85 g miękiszu bułki lub tostowego chleba
duża cebula
2 ząbki czosnku
olej z orzeszków ziemnych
1 kg chudej mielonej jagnięciny
2 łyżeczki mielonej kolendry
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżki białego octu winnego
4 łyżki rodzynek
4 łyżki dżemu morelowego
4 jajka
200 ml kremowej śmietanki
mały pęczek świeżej kolendry
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kwadratową lub prostokątną formę wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Bułkę lub chleb tostowy kruszymy na drobne okruszki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, na średnim ogniu, mieszając, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając i rozgniatając większe grudki, na lekko rumiano. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kolendrę, kmin, paprykę, ocet, rodzynki, dżem i 2 jajka. Bardzo starannie mieszamy i dodajemy sporo soli do smaku. Masę mięsną ugniatamy w przygotowanej formie. Pozostałe 2 jajka mieszamy ze śmietanką, solą i pieprzem na gładką masę. Kolendrę płuczemy, osuszamy, połowę drobno siekamy i dodajemy do jajek ze śmietanką. Miksturą polewamy mięso i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Bobotie kroimy w kawałki i przybieramy resztą kolendry.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024