Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bobotie-nr-2

Bobotie nr 2

Inna wersja bobotie - ale mnie to bardzo smakuje, więc czemu nie?

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Południowa Afryka

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
85 g miękiszu bułki lub tostowego chleba
duża cebula
2 ząbki czosnku
olej z orzeszków ziemnych
1 kg chudej mielonej jagnięciny
2 łyżeczki mielonej kolendry
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżki białego octu winnego
4 łyżki rodzynek
4 łyżki dżemu morelowego
4 jajka
200 ml kremowej śmietanki
mały pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kwadratową lub prostokątną formę wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Bułkę lub chleb tostowy kruszymy na drobne okruszki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, na średnim ogniu, mieszając, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając i rozgniatając większe grudki, na lekko rumiano. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kolendrę, kmin, paprykę, ocet, rodzynki, dżem i 2 jajka. Bardzo starannie mieszamy i dodajemy sporo soli do smaku. Masę mięsną ugniatamy w przygotowanej formie. Pozostałe 2 jajka mieszamy ze śmietanką, solą i pieprzem na gładką masę. Kolendrę płuczemy, osuszamy, połowę drobno siekamy i dodajemy do jajek ze śmietanką. Miksturą polewamy mięso i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Bobotie kroimy w kawałki i przybieramy resztą kolendry.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024