Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bob-w-smietanie-z-migdalami

Bób w śmietanie z migdałami

Bób w kremowym sosie z chrupiącymi migdałami i świeżym koperkiem - znakomity dodatek do pieczonego drobiu lub królika.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) mrożonego bobu
100 g obranych migdałów
łyżka masła
szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany
1/2 pęczka koperku

Opis przyrządzania:
Nastawiamy garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy zamrożony bób i gotujemy do niemal miękkości - czas gotowania zależy od wielkości ziaren i tego, czy wolimy bób bardzo miękki, czy twardawy (ja lubię twardawy). Niemal ugotowany bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Migdały grubo siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy migdały i smażymy, aż zaczną się złocić. Wlewamy śmietanę i podgrzewamy. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do gorącej śmietany wkładamy bób i podgrzewamy, aż będzie gorący. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z koperkiem i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024