W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Błyskawiczne śliwki w occie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Błyskawiczne śliwki w occie

Taki zabawny przepisik na śliwki marynowane - gdyby akurat przyszła nam na nie ochota, a zapasy węgierek w occie (Przydymione śliwki w occie) lub marynaty węgierskiej (Marynata węgierska) dawno się już skończyły. Te śliwki zjadamy od razu, nie dają się długo przechowywać.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 twardych węgierek
  • kawałek imbiru w syropie
  • 2 łyżki syropu imbirowego
  • 3 łyżki zwykłego octu
  • łyżka cukru

Błyskawiczne śliwki w occie - Opis przyrządzania:

Węgierki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki.
Imbir drobno siekamy.
Do garnuszka wkładamy imbir, dolewamy syrop, ocet i 3 łyżki wody. Dodajemy cukier, stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Do syropu wrzucamy śliwki i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż śliwki zmienią kolor, ale nie zaczną się rozpadać.
Łyżką cedzakową wyjmujemy śliwki z octu i przekładamy do miseczki.
Syrop studzimy i zimnym zalewamy śliwki.
Podajemy do mięsa - czy to na zimno, czy na ciepło.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Błyskawiczne śliwki w occie: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Błyskawiczne śliwki w occie przepisy:

  • Przydymione śliwki w occie
    Wspaniałe, lekko wędzone w smaku (dzięki herbacie Lapsang Souchong) śliweczki, nieodzowny dodatek do dobrego pasztetu.
  • Chutney ze śliwek z czosnkiem
    Wiem, że styczeń to nie jest najlepszy moment na robienie przetworów z węgierek, ale wpisuję ten przepis (skądinąd znakomity, wielokrotnie powtarzany) na prośbę Wielbicielki Czosnku i Ostrych Papryczek z Krakowa. A zresztą - przecież można go zrobić z mrożonych śliwek, zwłaszcza, jeśli mieszka się w Polsce lub Niemczech, gdzie wybór owocowych mrożonek jest imponujący. Chutney taki jest doskonały do dojrzałych serów.
  • Sos śliwkowy na zimę
    Bardzo wygodny i smakowity sposób zagospodarowania nadmiaru śliwek dowolnej maści - taki sos pasuje oczywiście do kaczki po pekińsku, ale także do dojrzałych serów, kawałków usmażonego kurczaka, grillowanej białej ryby, twarożku...
  • Marynata węgierska
    Znakomita, lekko pikantna marynata ze śliwek i papryki.
  • Tiramisu z węgierkami
    Deser nie dla purystów, ale doprawdy wart spróbowania, zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy zasypani dojrzałymi węgierkami...


Podziel się linkiem:




Komentarze: