Nie ma nic lepszego na jesienne deszczowe popołudnie, niż szklanka herbaty i ciepłe ciastko ze śliwkami.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Błyskawiczne ciastka ze śliwkami - Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy arkuszem papieru do wypieków. Ciasto rozwijamy i wycinamy 4 kółka o średnicy 12 cm. Przekładamy kółka na blachę i ostrym nożem zaznaczamy na każdym kółku linię w odległości centymetra od brzegu - tylko zaznaczamy, a nie przecinamy ciasto na wylot. Śliwki myjemy i osuszamy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Jeśli mamy duże czerwone śliwki, to na jedno ciastko powinna wystarczyc połówka - kroimy ją na plasterki i układamy dachówkowato na cieście, skórką do góry (zaznaczony brzeg zostawiamy wolny). Jeśli zaś mamy węgierki, to każdą śliwkę kroimy na 4 części i układamy na każdym kółku po 8 cząstek (czyli po 2 śliwki). Owoce posypujemy cukrem i na wierzchu kładziemy mały kawałeczek masła. Wstawiamy blachę do piekarnika na mniej więcej pół godziny - brzegi ciastek powinny podrosnąć i mieć ciemnozłoty kolor. Ciastka lekko studzimy i podajemy na ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Błyskawiczne ciastka ze śliwkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |