Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Blinki-z-grochu-wloskiego-z-kaczka

Blinki z grochu włoskiego z kaczką

Oryginalna, inspirowana włoskimi i francuskimi plackami z cieciorki, przystawka, doskonale nadająca się na rozpoczęcie eleganckiego obiadu z menu śródziemnomorskim.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g mąki z grochu włoskiego
oliwa z oliwek
ogórek
2 łyżki octu balsamico
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
4 jajka przepiórcze
12 plasterków wędzonej piersi kaczej

Opis przyrządzania:
Makę wsypujemy do miski, dolewamy 2 łyżki oliwy i 200 ml zimnej wody. Dodajemy pół łyżeczki soli i starnnie mieszamy na idealnie gładkie ciasto. 4 foremki do tarteletek smarujemy oliwą i napełniamy ciastem tak, by miało grubość półtora centymetra. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Ogórek myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką usuwamy pestki, a resztę ścieramy na grubej tarce. Przekładamy na sitko i odstawiamy do odcieknięcia. Mieszamy ocet balsamico z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem do smaku. Rozgrzewamy olej we frytownicy do 180 stopni. Wyjmujemy blinki z foremek i wkładamy do oleju. Smażymy na złoty kolor, po czym odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Lekko solimy i - pardon - pieprzymy. Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wbijamy jajka przepiórcze i smażymy przez 2-3 minuty, aż białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Solimy. Kłądziemy bliny na 4 ogrzane talerze. Na każdym kładziemy 3 plasterki kaczej piersi, trochę ogórka i jajko. Skrapiamy sosem. Resztę sosu mieszamy z resztą ogórka i podajemy osobno w miseczce.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024