W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Blanquette z cielęciny ze szpinakiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Blanquette z cielęciny ze szpinakiem

Interesująca odmiana klasycznej francuskiej blanquette, czyli potrawki z cielęciny, w łagodnym śmietankowym sosie, tym razem z dodatkiem curry. Numer jeden na mojej prywatnej liście "do zrobienia"!

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g cielęcego karczku
  • 500 g świeżego młodego szpinaku
  • spora cebula
  • 50 g masła
  • łyżka łagodnego proszku curry (możliwie dobrej jakości)
  • łyżeczka całych ziaren kminu rzymskiego
  • szklanka rosołu z kurczaka
  • 1/2 szklanki kremowej śmietanki

Blanquette z cielęciny ze szpinakiem - Opis przyrządzania:

Mięso szybko płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w kawałki - tak po 3 na porcję, w miarę równych rozmiarów. Solimy i odstawiamy na chwilę.
Szpinak starannie płuczemy w dużej ilości wody, osuszamy i pozbawiamy ogonków.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Stawiamy rondel na średnim ogniu, wkładamy doń połowę masła, a kiedy się zagrzeje, wrzucamy cebulkę. Smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż cebula się zeszkli, ale nie zacznie rumienić. Wyjmujemy cebulę i odkładamy na bok, ogień nieco zwiększamy.
Dokładamy resztę masła, a kiedy będzie gorące, wkładamy mięso i obsmażamy na złoto ze wszystkich stron.
Oprószamy mięso przyprawą curry i kminem rzymskim, dodajemy podduszoną cebulę i mieszamy.
Wlewamy rosół, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień tak, żeby płyn w rondlu lekko sobie bąblował.
Rondel przykrywamy i dusimy cielęcinę, aż będzie zupełnie miękka, mniej więcej godzinę.
Teraz zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy chwilę, żeby płyn nieco się zredukował. Dodajemy szpinak i wpychamy go w sos, co z chwili na chwilę będzie nam szło łatwiej, w miarę, jak liście szpinaku będą wiotczały pod wpływem gorąca.
Mięso ze szpinakiem gotujemy już nie dłużej, niż 5 minut, po czym wlewamy śmietankę i dobrze mieszamy, nie dopuszczając do zagotowania.
Blanquette podajemy od razu, w towarzystwie ryżu na sypko lub drobnych kładzionych kluseczek.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Blanquette z cielęciny ze szpinakiem: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Blanquette z cielęciny ze szpinakiem przepisy:

  • Risotto ze szpinakiem i mozarellą
    To jest jedzenie z gatunku tych, które Anglosasi nazwali "comfort food", zaś Włosi doprowadzili do perfekcji.
  • Potrawka z cielęciny
    Klasyczna potrawka z cielęciny i warzyw z kremowym delikatnym sosem. Po francusku potrawa nazywa się blanquette de veau i jest bardzo lubiana przez wszystkie pokolenia.
  • Omlet ze szpinakiem i ziemniakami
    Tradycyjna perska potrawa, szalenie prosta i bardzo smaczna. Można podawać na gorąco, ciepło (ja tak najbardziej lubię) lub zimno, jako składnik talerza mezze.
  • Pizza z cebulą, szpinakiem i jajkiem
    Szczególnie ciepłym uczuciem darzę pizze, które nie zawierają pomidorów, jak również te z anchois. A ta pizza spełnia oba warunki.
  • Tarta z szynką i świeżym szpinakiem
    Przyjemna, solidna, ale nie ciężka, kolacyjna tarta ze świeżym szpinakiem, który właśnie jest nowalijką!


Podziel się linkiem:




Komentarze: