Interesująca odmiana klasycznej francuskiej blanquette, czyli potrawki z cielęciny, w łagodnym śmietankowym sosie, tym razem z dodatkiem curry. Numer jeden na mojej prywatnej liście "do zrobienia"!
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Blanquette z cielęciny ze szpinakiem - Opis przyrządzania:
Mięso szybko płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w kawałki - tak po 3 na porcję, w miarę równych rozmiarów. Solimy i odstawiamy na chwilę.
Szpinak starannie płuczemy w dużej ilości wody, osuszamy i pozbawiamy ogonków.
CebulÄ™ obieramy i drobno siekamy.
Stawiamy rondel na średnim ogniu, wkładamy doń połowę masła, a kiedy się zagrzeje, wrzucamy cebulkę. Smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż cebula się zeszkli, ale nie zacznie rumienić. Wyjmujemy cebulę i odkładamy na bok, ogień nieco zwiększamy.
Dokładamy resztę masła, a kiedy będzie gorące, wkładamy mięso i obsmażamy na złoto ze wszystkich stron.
Oprószamy mięso przyprawą curry i kminem rzymskim, dodajemy podduszoną cebulę i mieszamy.
Wlewamy rosół, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień tak, żeby płyn w rondlu lekko sobie bąblował.
Rondel przykrywamy i dusimy cielęcinę, aż będzie zupełnie miękka, mniej więcej godzinę.
Teraz zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy chwilę, żeby płyn nieco się zredukował. Dodajemy szpinak i wpychamy go w sos, co z chwili na chwilę będzie nam szło łatwiej, w miarę, jak liście szpinaku będą wiotczały pod wpływem gorąca.
Mięso ze szpinakiem gotujemy już nie dłużej, niż 5 minut, po czym wlewamy śmietankę i dobrze mieszamy, nie dopuszczając do zagotowania.
Blanquette podajemy od razu, w towarzystwie ryżu na sypko lub drobnych kładzionych kluseczek.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Blanquette z cielęciny ze szpinakiem: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |