Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Blanquette-z-cieleciny-ze-szpinakiem

Blanquette z cielęciny ze szpinakiem

Interesująca odmiana klasycznej francuskiej blanquette, czyli potrawki z cielęciny, w łagodnym śmietankowym sosie, tym razem z dodatkiem curry. Numer jeden na mojej prywatnej liście "do zrobienia"!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g cielęcego karczku
500 g świeżego młodego szpinaku
spora cebula
50 g masła
łyżka łagodnego proszku curry (możliwie dobrej jakości)
łyżeczka całych ziaren kminu rzymskiego
szklanka rosołu z kurczaka
1/2 szklanki kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Mięso szybko płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w kawałki - tak po 3 na porcję, w miarę równych rozmiarów. Solimy i odstawiamy na chwilę.
Szpinak starannie płuczemy w dużej ilości wody, osuszamy i pozbawiamy ogonków.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Stawiamy rondel na średnim ogniu, wkładamy doń połowę masła, a kiedy się zagrzeje, wrzucamy cebulkę. Smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż cebula się zeszkli, ale nie zacznie rumienić. Wyjmujemy cebulę i odkładamy na bok, ogień nieco zwiększamy.
Dokładamy resztę masła, a kiedy będzie gorące, wkładamy mięso i obsmażamy na złoto ze wszystkich stron.
Oprószamy mięso przyprawą curry i kminem rzymskim, dodajemy podduszoną cebulę i mieszamy.
Wlewamy rosół, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień tak, żeby płyn w rondlu lekko sobie bąblował.
Rondel przykrywamy i dusimy cielęcinę, aż będzie zupełnie miękka, mniej więcej godzinę.
Teraz zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy chwilę, żeby płyn nieco się zredukował. Dodajemy szpinak i wpychamy go w sos, co z chwili na chwilę będzie nam szło łatwiej, w miarę, jak liście szpinaku będą wiotczały pod wpływem gorąca.
Mięso ze szpinakiem gotujemy już nie dłużej, niż 5 minut, po czym wlewamy śmietankę i dobrze mieszamy, nie dopuszczając do zagotowania.
Blanquette podajemy od razu, w towarzystwie ryżu na sypko lub drobnych kładzionych kluseczek.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024