W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bezowy tort z malinami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Bezowy tort z malinami

Deser na wielkie letnie przyjęcie - warstwy bezowo-orzechowe przekładamy bitą śmietaną i malinami, nie skąpiąc zwłaszcza tych ostatnich. Jeszcze na wierzch dużo malin, przyprószonych cukrem pudrem i można hulać!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 200 g orzechów laskowych bez skórki
  • 6 surowych białek
  • 350 g cukru
  • łyżeczka mąki ryżowej
  • łyżeczka białego octu
  • 2 szklanki (1/2 litra) zimnej śmietanki kremowej
  • 1/2 kg (500 g) pięknych malin
  • cukier puder

Bezowy tort z malinami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Orzechy wysypujemy na blachę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 7 minut, aż będą złote - trzeba pilnować. Studzimy i garstkę orzechów odkładamy do późniejszej dekoracji, resztę zaś przekładamy do malaksera i miksujemy na mączkę, czyli drobno. Temperaturę piekarnika obniżamy do 170 stopni. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia - na odwrotnej stronie każdego arkusza rysujemy kółko o średnicy 20 cm; po właściwej stronie i tak będzie je widać, a bezy nie pobrudzą się sztyftem ołówka. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając, po czym wsypujemy mączkę i dolewamy ocet. Mieszamy. Wsypujemy zmielone orzechy i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy. Nakładamy masę bezową na przygotowane blachy, starając się zmieścić w narysowanych kółkach. Wstawiamy bezy do piekarnika i pieczemy pół godziny do 40 minut - bezy powinny być twarde w dotyku (w środku mogą być jeszcze miękkie). Wyjmujemy i studzimy. Zimną bezę kładziemy na talerzu. Śmietankę ubijamy na dość sztywno. Maliny szybko płuczemy i osuszamy. Na bezę nakładamy połowę śmietanki, na śmietankę połowę malin - w miarę równomiernie. Nakrywamy drugim bezowym blatem. Na wierzch nakładamy resztę ubitej śmietanki i resztę malin. Posypujemy odłożonymi wcześniej orzechami. Na koniec oprószamy wszystko cukrem pudrem. Uwaga! Trzeba sobie zaplanować, kiedy będziemy przekładać bezy śmietanką i owocami, gdyż jeśli zrobimy to za wcześnie, tort będzie trudny do pokrojenia; jeśli zaś zbyt długo będzie stał przed podaniem, to rozmięknie i będzie się rozpadał. Myślę więc, że najlepiej jest złożyć części w całość mniej więcej godzinę przed podaniem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Bezowy tort z malinami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Bezowy tort z malinami przepisy:

  • Kokosowa tapioka z malinami
    Oryginalny deser o korzeniach azjatyckich. Kremowa budyniowatość tapioki gotowanej w kokosowym mleku mile kontrastuje z gładkim, czerwonym musem z malin.
  • Mus z białej czekolady z malinami
    A tym razem mus w kolorze białym (z kolorowymi akcentami)...
  • Mufinki z malinami
    Popularne w Stanach i na Wyspach muffins tak się nam spodobały, że spolszczyła się nawet ich nazwa. Ciepłe mufinki są najsmaczniejsze, jeśli więc chcemy zjeść je na śniadanie, trzeba wstać godzinkę wcześniej ;-)
  • Migdałowa beza z truskawkami
    Absolutnie luksusowy sposób celebrowania sezonu truskawkowego. Znakomity deser komunijny - świąteczny i piękny.
  • Mrożona terrine z sosem Irish Coffee
    Bardzo atrakcyjny mrożony deser z kawowym sosem z odrobiną whisky (jeśli deser mają też jeść dzieci, można im podać sos karmelowy lub czekoladowy). Idealny deser na proszony obiad, gdyż robi się go wcześniej, dzięki czemu starczy nam czasu i sił na przygotowanie reszty wytwornego posiłku.




Podziel się linkiem:


Komentarze: