Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bezowy-tort-z-malinami
Bezowy tort z malinami
Deser na wielkie letnie przyjęcie - warstwy bezowo-orzechowe przekładamy bitą śmietaną i malinami, nie skąpiąc zwłaszcza tych ostatnich. Jeszcze na wierzch dużo malin, przyprószonych cukrem pudrem i można hulać!
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
200 g orzechów laskowych bez skórki
6 surowych białek
350 g cukru
łyżeczka mąki ryżowej
łyżeczka białego octu
2 szklanki (1/2 litra) zimnej śmietanki kremowej
1/2 kg (500 g) pięknych malin
cukier puder
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Orzechy wysypujemy na blachę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 7 minut, aż będą złote - trzeba pilnować. Studzimy i garstkę orzechów odkładamy do późniejszej dekoracji, resztę zaś przekładamy do malaksera i miksujemy na mączkę, czyli drobno. Temperaturę piekarnika obniżamy do 170 stopni. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia - na odwrotnej stronie każdego arkusza rysujemy kółko o średnicy 20 cm; po właściwej stronie i tak będzie je widać, a bezy nie pobrudzą się sztyftem ołówka. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając, po czym wsypujemy mączkę i dolewamy ocet. Mieszamy. Wsypujemy zmielone orzechy i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy. Nakładamy masę bezową na przygotowane blachy, starając się zmieścić w narysowanych kółkach. Wstawiamy bezy do piekarnika i pieczemy pół godziny do 40 minut - bezy powinny być twarde w dotyku (w środku mogą być jeszcze miękkie). Wyjmujemy i studzimy. Zimną bezę kładziemy na talerzu. Śmietankę ubijamy na dość sztywno. Maliny szybko płuczemy i osuszamy. Na bezę nakładamy połowę śmietanki, na śmietankę połowę malin - w miarę równomiernie. Nakrywamy drugim bezowym blatem. Na wierzch nakładamy resztę ubitej śmietanki i resztę malin. Posypujemy odłożonymi wcześniej orzechami. Na koniec oprószamy wszystko cukrem pudrem. Uwaga! Trzeba sobie zaplanować, kiedy będziemy przekładać bezy śmietanką i owocami, gdyż jeśli zrobimy to za wcześnie, tort będzie trudny do pokrojenia; jeśli zaś zbyt długo będzie stał przed podaniem, to rozmięknie i będzie się rozpadał. Myślę więc, że najlepiej jest złożyć części w całość mniej więcej godzinę przed podaniem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024