W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bardzo zdrowe śniadanko

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Bardzo zdrowe śniadanko

Byłoby przesadą twierdzić, że jest to przepis sensu stricto. Byłoby również przesadą twierdzić, że jest to szczególnie odkrywcze danie. Ale z drugiej strony nawet na proste pomysły nie zawsze się wpada. A ten - choć prosty - jest zaskakująco smaczny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 winne jabłka
  • 1 dojrzała pomarańcza (najlepiej czerwona)
  • mały kubek gęstego jogurtu naturalnego

Bardzo zdrowe śniadanko - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka myjemy i stawiamy ogonkami do góry w żaroodpornym naczyniu. Dolewamy kilka łyżek wody. Wstawiamy jabłka do piekarnika na 30-45 minut - upieczone powinny być zupełnie miękkie. Odstawiamy do wystygnięcia - można to zrobić poprzedniego dnia (przepis powstał wtedy, gdy od kolacji zostały 2 upieczone jabłka, których już nikt nie zmieścił). Z zimnych jabłek zdejmujemy skórkę, miąższ oddzielamy od ogryzka i rozgniatamy widelcem w miseczce. Pomarańczę wyciskamy lub - jeśli mamy chwilkę - filetujemy ją ładnie (ścinamy skórkę, po czym ostrym nożem wycinamy segmenty owocu spomiędzy membran), łapiąc wyciekający sok. Dodajemy do jabłka i mieszamy. Na wierzch kładziemy jogurt i już!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Bardzo zdrowe śniadanko: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Bardzo zdrowe śniadanko przepisy:

  • Sałatka zdrowotna 2014
    To przepis dla wszystkich, którzy po świątecznym kalorycznym maratonie chcą wystartować w maratonie klasycznym. Zestaw quinoa, jabłko i koper włoski (moje ulubione warzywo) ma jeszcze taki bonus, że jest wyjątkowo udany w badaniu organoleptycznym.
  • Bardzo udane jabłka z syropem klonowym
    Naprawdę świetne - robiłam je ostatnio do naleśników, doskonałe. Dodatek jogurtu jest bardzo właściwy - odświeża smak, łagodzi słodycz, ładnie wygląda.
  • Islandzka sałatka z ziemniaków
    Każdy kraj skandynawski (bałtycki zresztą też) ma swoją ukochaną wersję sałatki z ziemniaków. Ten akurat przepis pochodzi z Islandii - taką sałatkę podaje się do grillowanego mięsa lub kiełbasek; świetna jest też na przyjęciach.
  • Domowy budyń z jabłkami (wersja luksusowa)
    No jest to luksusowy deser, co tu kryć... Ale domowy budyń - z żółtkami, śmietanką, prawdziwą wanilią - jest wart grzechu. Do tego jabłka lekko podprawione calvadosem, mmm...
  • Niemiecka czerwona kapustka
    W moich warzywkach czerwona kapusta pojawia się regularnie - nawet, jak na mój gust, nazbyt regularnie. Tak więc z konieczności szukam coraz to nowych sposobów jej wykorzystania. Ten niemiecki przepis jest doskonały - kapustka jest słodko-kwaśna i lekko chrupiąca.




Podziel się linkiem:


Komentarze: