Byłoby przesadą twierdzić, że jest to przepis sensu stricto. Byłoby również przesadą twierdzić, że jest to szczególnie odkrywcze danie. Ale z drugiej strony nawet na proste pomysły nie zawsze się wpada. A ten - choć prosty - jest zaskakująco smaczny.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Bardzo zdrowe śniadanko - Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka myjemy i stawiamy ogonkami do góry w żaroodpornym naczyniu. Dolewamy kilka łyżek wody. Wstawiamy jabłka do piekarnika na 30-45 minut - upieczone powinny być zupełnie miękkie. Odstawiamy do wystygnięcia - można to zrobić poprzedniego dnia (przepis powstał wtedy, gdy od kolacji zostały 2 upieczone jabłka, których już nikt nie zmieścił). Z zimnych jabłek zdejmujemy skórkę, miąższ oddzielamy od ogryzka i rozgniatamy widelcem w miseczce. Pomarańczę wyciskamy lub - jeśli mamy chwilkę - filetujemy ją ładnie (ścinamy skórkę, po czym ostrym nożem wycinamy segmenty owocu spomiędzy membran), łapiąc wyciekający sok. Dodajemy do jabłka i mieszamy. Na wierzch kładziemy jogurt i już!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Bardzo zdrowe śniadanko: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |