W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bardzo dobre ciasteczka (cookies)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Bardzo dobre ciasteczka (cookies)

Bardzo dobre ciasteczka (cookies)

Piekę ostatnio najróżniejsze ciasta i ciasteczka z kręgu kultury amerykańskiej - Starsze Dziecko zostało skautem, a tam do takich spraw podchodzi się poważnie i matki skautów też muszą się wykazać. Wolę się nie narażać małym Amerykanom zbyt odważną kuchnią, poszerzam zatem swój repertuar o coraz to nowe cookies, ciasta bananowe, ciasta marchewkowe i muffins... Te ciasteczka są ostatnio ulubione - zarówno w drużynie, jak i u mnie w domu. No i robi się je błyskawicznie.

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 30-40 sztuk

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki jasnobrązowego cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki wanilii (sproszkowanej lub ekstraktu)
  • jajko
  • szklanka zwykłej mąki
  • 3/4 szklanki siekanej ciemnej czekolady (lub chocolate chips - pyćków czekoladowych)
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Bardzo dobre ciasteczka (cookies) - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Do miksera wkładamy masło, cukier, sól, sodę i wanilię. Ukręcamy na jednolitą masę - jakieś 5-10 minut.
Dodajemy jajko i miksujemy dalej, aż połączy się z masłem i cukrem.
Wsypujemy mąkę, czekoladę - tu mały wtręt: tradycyjnie używa się tzw. chipsów czekoladowych, zwanych przeze mnie pyćkami; są to małe kawałki czekolady w formie łezki spłaszczonej u podstawy; występują we wszelkich smakach - i orzechy. Mieszamy tylko tyle, żeby się składniki wymieszały i powstało lepkie, gęste ciasto.
Łyżeczką nakładamy na blachę małe porcyjki ciasta, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Teraz łyżeczkę maczamy w zimnej wodzie i spłaszczamy każde ciasteczko.
Wstawiamy ciastka do piekarnika na około 10 minut, ale trzeba pilnować - powinny być ciemnozłote, ale jeszcze nie brązowe (bo się czekolada przypali i będą gorzkie).
Upieczone ciastka studzimy na metalowej kratce, po czym przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Bardzo dobre ciasteczka (cookies): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Bardzo dobre ciasteczka (cookies) przepisy:

  • Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
    Wariacja na temat cookies - tym razem ze słodką, białą czekoladą i orzeszkami pistacjowymi. Raczej nie dla odchudzających się, niestety...
  • Ciasteczka z brązowym cukrem i pekanami
    Bardzo amerykańskie "cookies", nieoczekiwanie doprawione mielonym zielem angielskim. Lekko piernikowe w smaku, chrupiące od orzechów - znakomite do kawy, herbaty lub szklanki zimnego mleka.
  • Ciasteczka czekoladowo-laskowe
    Dobrych ciasteczek nigdy za wiele.
  • Orzechowe ciasteczka z Kanady
    Kruche ciasteczka - niezastąpione podczas Świąt. Siekane orzechy laskowe i odrobina syropu klonowego dodają charakteru.
  • Kulki śniegowe
    Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!


Podziel się linkiem:




Komentarze: