Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bardzo-dobre-ciasteczka-cookies

Bardzo dobre ciasteczka (cookies)

Piekę ostatnio najróżniejsze ciasta i ciasteczka z kręgu kultury amerykańskiej - Starsze Dziecko zostało skautem, a tam do takich spraw podchodzi się poważnie i matki skautów też muszą się wykazać. Wolę się nie narażać małym Amerykanom zbyt odważną kuchnią, poszerzam zatem swój repertuar o coraz to nowe cookies, ciasta bananowe, ciasta marchewkowe i muffins... Te ciasteczka są ostatnio ulubione - zarówno w drużynie, jak i u mnie w domu. No i robi się je błyskawicznie.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 30-40 sztuk

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g miękkiego masła
2/3 szklanki jasnobrązowego cukru
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki wanilii (sproszkowanej lub ekstraktu)
jajko
szklanka zwykłej mąki
3/4 szklanki siekanej ciemnej czekolady (lub chocolate chips - pyćków czekoladowych)
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Do miksera wkładamy masło, cukier, sól, sodę i wanilię. Ukręcamy na jednolitą masę - jakieś 5-10 minut.
Dodajemy jajko i miksujemy dalej, aż połączy się z masłem i cukrem.
Wsypujemy mąkę, czekoladę - tu mały wtręt: tradycyjnie używa się tzw. chipsów czekoladowych, zwanych przeze mnie pyćkami; są to małe kawałki czekolady w formie łezki spłaszczonej u podstawy; występują we wszelkich smakach - i orzechy. Mieszamy tylko tyle, żeby się składniki wymieszały i powstało lepkie, gęste ciasto.
Łyżeczką nakładamy na blachę małe porcyjki ciasta, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Teraz łyżeczkę maczamy w zimnej wodzie i spłaszczamy każde ciasteczko.
Wstawiamy ciastka do piekarnika na około 10 minut, ale trzeba pilnować - powinny być ciemnozłote, ale jeszcze nie brązowe (bo się czekolada przypali i będą gorzkie).
Upieczone ciastka studzimy na metalowej kratce, po czym przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024