Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bardzo-czekoladowy-mus
Bardzo czekoladowy mus
Jeszcze jeden mus czekoladowy, tym razem w wersji niemal wytrawnej. Ale niektóre dzieci lubią bardzo czarną czekoladę (na przykład moja córka), więc trzeba mieć się na baczności.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
200 g czekolady o 70% zawartości kakao
5 białek
kakao
Opis przyrządzania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do żaroodpornej miseczki. Miseczkę stawiamy na rondelku z wrzącą wodą tak, by spód miseczki nie dotykał powierzchni wody. Całość stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż czekolada się rozpuści - co jakiś czas mieszamy. Kiedy tylko czekolada będzie płynna, zdejmujemy rondelek z ognia. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy - dodając szczyptę soli - na sztywną pianę. Czekoladę i białka mieszamy delikatnie, ale starannie tak, by powstał jednolity mus. Przekładamy mus do indywidualnych miseczek i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024