Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Baklazany-na-ostro-z-anchois

Bakłażany na ostro z anchois

Małe danie, coś jak ciepła sałatka, z typowo prowansalskich składników. Podajemy do wina, z kawałkiem bagietki.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 ładne bakłażany
1/2 kg (500 g) dojrzałych pomidorów
czerwona papryczka chilli
2 duże ząbki czosnku
100 g dobrych czarnych oliwek (wypestkowanych)
oliwa z oliwek
gałązka świeżego rozmarynu

Opis przyrządzania:
Bakłażany myjemy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do durszlaka, solimy i odstawiamy na 20 minut. Pomidory wrzucamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ siekamy. Papryczkę czyścimy z nasionek i ogonka, płuczemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Oliwki natomiast siekamy grubo. Anchois osączamy z oliwy i kroimy w małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oliwy. Wrzucamy anchois, czosnek i papryczkę. Smażymy, mieszając, aż anchois się rozpuszczą. Dodajemy pomidory, oliwki i rozmaryn, mieszamy i dusimy na średnim ogniu przez kwadrans, czyli 15 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy kolejne 50 ml oliwy. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy na złoty kolor, solimy i - pardon - pieprzymy. Wkładamy usmażone bakłażany do sosu pomidorowego, mieszamy i dusimy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy, gdyby czegoś im brakowało i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024