Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Baklazanowe-pizzetki

Bakłażanowe pizzetki

Znakomita zakąska do czerwonego wina lub przystawka - wówczas upieczone plastry bakłażana układamy na listkach sałaty i ozdabiamy świeżą bazylią.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
bakłażan
kilka pomidorów
jajko
łyżka mleka
tarta bułka
oliwa z oliwek
około 100 g żółtego sera
oregano

Opis przyrządzania:
Bakłażan - najlepiej cienki i długi - kroimy w równe, centymetrowej grubości plastry. Jajko wybijamy na talerzyk i roztrzepujemy z łyżką mleka. Na drugi talerzyk wysypujemy trochę tartej bułki. Plastry bakłażana solimy, maczamy w jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanej oliwie i osączamy na papierowym ręczniku. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200-220 stopni. Dojrzałe, ale twarde pomidory kroimy w plastry - tyle, ile jest plastrów bakłażana. Kawałek żółtego sera - jakiegokolwiek, mogą też być resztki różnych gatunków - ścieramy na grubej tarce. Na każdym plastrze bakłażana kładziemy plasterek pomidora, posypujemy pieprzem, oregano i tartym serem. Zapiekamy w gorącym piekarniku, aż ser się stopi i lekko przyrumieni.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024