W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Babka ziemniaczana

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Wspaniałe danie z działu "comfort food". W różnych krajach podaje się babkę z różnymi dodatkami - w Polsce z kwaśną śmietaną, a w Estonii z żurawinami.

Kraj pochodzenia: Europa Środkowa i Północna

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g wÄ™dzonego boczku
  • 3 cebule Å›redniej wielkoÅ›ci
  • 1 ¼ kg ziemniaków
  • szklanka mÄ…ki
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a do smarowania formy

Babka ziemniaczana - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Boczek kroimy w kostkÄ™ (skórÄ™ i chrzÄ…stki wyrzucamy). Cebule obieramy i kroimy w kostkÄ™. Dużą patelniÄ™ stawiamy na sporym ogniu. Kiedy bÄ™dzie gorÄ…ca, wrzucamy kostki boczku. Smażymy, co jakiÅ› czas mieszajÄ…c, aż z boczku zacznie siÄ™ wytapiać tÅ‚uszcz. Wtedy wrzucamy cebulÄ™ i smażymy dalej na Å›rednim ogniu, mieszajÄ…c, aż cebula zacznie siÄ™ rumienić. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Åšcieramy na drobnej tarce, wykÅ‚adamy na czystÄ… Å›ciereczkÄ™, zwijamy w wÄ™zeÅ‚ek i odciskamy z nadmiaru wody, ale nie na zupeÅ‚nie sucho, trochÄ™ wilgoci powinno zostać. Mieszamy ziemniaki w dużej misce z boczkiem i cebulÄ…, dodajemy mÄ…kÄ™ oraz sporo soli i pieprzu do smaku. Starannie wyrabiamy na ciasto. FormÄ™ do zapiekania smarujemy masÅ‚em i ugniatamy w niej ciasto. Wstawiamy babkÄ™ do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinÄ™ – wierzch powinien być rumiany. UpieczonÄ… babkÄ™ wyjmujemy i kroimy w kawaÅ‚ki. Podajemy na gorÄ…co, z żurawinami lub borówkami i kwaÅ›nÄ… Å›mietanÄ….

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Babka ziemniaczana: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Babka ziemniaczana przepisy:

  • ToskaÅ„ska fasolowa na szybko
    Wakacyjny smak Włoch przy minimum wysiłku.
  • Niemiecka saÅ‚atka z kapusty na ciepÅ‚o
    Niemcy o kapuście wiedzą dużo - o zwykłej, o kiszonej, o czerwonej... Ta heska sałatka z białej kapusty jest przepyszna, doskonale pasuje do wszelkich dań z wieprzowiny (o której Niemcy wszak też sporo wiedzą) oraz do mielonych kotletów.
  • Roesti z grzybami
    Bardzo smaczny, niemal bezmięsny obiad. W sezonie grzybowym możemy oczywiście użyć grzybów leśnych, ale jeśli ktoś nie ufa "dziczyźnie", niech się trzyma bezpiecznych pieczarek... Podajemy z musem jabłkowym lub śmietanowym sosem.
  • BrokuÅ‚y smażone z gruyerem
    Smaczny i oryginalny dodatek do białego mięsa - pieczonego schabu, sznycli cielęcych lub piersi z indyka.
  • SaÅ‚atka z ziemniaków z sosem chrzanowym
    Ciekawa kombinacja smaków. Sałatkę podajemy do pieczonego schabu lub dobrej, mocno uwędzonej szynki.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: