Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Babka-ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Wspaniałe danie z działu "comfort food". W różnych krajach podaje się babkę z różnymi dodatkami - w Polsce z kwaśną śmietaną, a w Estonii z żurawinami.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Europa Środkowa i Północna

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g wędzonego boczku
3 cebule średniej wielkości
1 ¼ kg ziemniaków
szklanka mąki
2 łyżki masła do smarowania formy

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Boczek kroimy w kostkę (skórę i chrząstki wyrzucamy). Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Kiedy będzie gorąca, wrzucamy kostki boczku. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż z boczku zacznie się wytapiać tłuszcz. Wtedy wrzucamy cebulę i smażymy dalej na średnim ogniu, mieszając, aż cebula zacznie się rumienić. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Ścieramy na drobnej tarce, wykładamy na czystą ściereczkę, zwijamy w węzełek i odciskamy z nadmiaru wody, ale nie na zupełnie sucho, trochę wilgoci powinno zostać. Mieszamy ziemniaki w dużej misce z boczkiem i cebulą, dodajemy mąkę oraz sporo soli i pieprzu do smaku. Starannie wyrabiamy na ciasto. Formę do zapiekania smarujemy masłem i ugniatamy w niej ciasto. Wstawiamy babkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę – wierzch powinien być rumiany. Upieczoną babkę wyjmujemy i kroimy w kawałki. Podajemy na gorąco, z żurawinami lub borówkami i kwaśną śmietaną.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024