Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Azjatycki-makaron-z-sosem-sezamowym

Azjatycki makaron z sosem sezamowym

Nie wiem, czyj to przepis, ale chyba Nigela Slatera... Znalazłam go nabazgranym na świstku wśród miliona wycinków kulinarnych. Błyskawiczny, wegetariański, doskonały. W przepisie pojawia się pasta sezamowa - zapewne powinna być azjatycka, ale jakoś nie mogę jej znaleźć nawet w etnicznych sklepach, używam więc śródziemnomorskiej tahini.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Daleki Wschód

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) chińskiego makaronu jajecznego
4 duże ząbki czosnku
4 łyżki pasty sezamowej (azjatyckiej lub tahini)
5 łyżek jasnego sosu sojowego
2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
łyżka octu ryżowego
1 1/2 łyżki oleju sezamowego

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W głębokim rondlu (lub patelni) mieszamy czosnek, pastę sezamową, sos sojowy, wino ryżowe (lub sherry), ocet ryżowy i olej sezamowy. Dodajemy 4 łyżki wody, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, mieszając.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy do rondla z sosem i starannie, choć szybko, mieszamy.
Podajemy natychmiast, w głębokich talerzach.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024