Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Awokado-z-sosem-curry

Awokado z sosem curry

Solidna i sycąca przystawka - kolejny oryginalny sposób na podanie jakże popularnego u nas awokado. Na drugie danie proponowałabym coś lekkiego i bez dużej ilości dodatków - np. zupę rybną z czosnkowymi grzankami albo sałatę na ciepło z polędwiczkami wieprzowymi.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 dojrzałe awokado
cytryna
2 łyżeczki proszku curry
czosnek
150 ml dobrego majonezu
150 ml gęstej śmietany
Tabasco
2 jajka
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Najpierw robimy sos curry: do miski wlewamy majonez i śmietanę. Dodajemy curry i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami Tabasco. Wstawiamy sos do lodówki na kilka godzin, by wszystkie smaki mogły się połączyć. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Siekamy. Garść listków natki pietruszki też siekamy. Jajka i pietruszkę dodajemy do sosu curry. Awokado kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Polewamy przecięte powierzchnie sokiem z cytryny - awokado bardzo szybko ciemnieje i trzeba temu zapobiec. Połówki awokado kładziemy na 4 talerzach. Napełniamy sosem curry i dekorujemy plasterkami cytryny i listkami pietruszki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024