Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Antylski-deser-bananowy

Antylski deser bananowy

Prościutka, pięknie i egzotycznie pachnąca zapiekanka. Używamy do niej tych bananów, których skórka pokryła się już brązowymi plamkami - takie są najbardziej aromatyczne. Podajemy na ciepło, a jeśli komuś mało (np. kalorii...), niech dołoży jeszcze kulkę dobrych lodów rumowo-rodzynkowych.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Antyle

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżka masła
6 bardzo dojrzałych bananów
strąk wanilii
pomarańcza
4 jajka
100 ml syropu cukrowego (z trzciny cukrowej lub z przepisu Syrop cukrowy)
50 ml ciemnego rumu
200 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Sporą, płaską formę żaroodporną smarujemy masłem.
Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy w formie.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy czarne, lepkie pesteczki.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Na drobnej tarce ścieramy tyle skórki, żeby otrzymać mniej więcej łyżeczkę. Wyciskamy sok.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy na gładką masę (mikserem lub widelcem). Dodajemy wanilię, skórkę i sok z pomarańczy, syrop cukrowy, rum i śmietankę. Ubijamy na gładką masę.
Kremem polewamy banany i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut - zapiekanka powinna być dobrze przyrumieniona.
Gotowy deser wyjmujemy z pieca i odstawiamy do przestygnięcia.
Podajemy na ciepło, choć jeśli coś zostanie, na zimno też będzie dobre.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024