W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Angielski sos chlebowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Angielski sos chlebowy

Tradycyjny na Wyspach sos do bożonarodzeniowego indyka, a przez resztę roku do niedzielnego kurczaka. To z niego śmieli się Francuzi, że choć wyznań Brytyjczycy mają kilkaset, to sos tylko jeden.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mała cebula
  • 4 goździki
  • 400 ml pełnego mleka
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • 3-4 kromki chleba tostowego
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka-dwie kremowej śmietanki

Angielski sos chlebowy - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i kroimy pionowo na pół. W każdą połówkę wbijamy po 2 goździki, wkładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Dodajemy tymianek, pieprz i listek laurowy, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. Trzymamy mleko w takim stanie przez 5 minut, po czym rondelek przykrywamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny.
Z kromek chleba odcinamy skórkę, zaś miękisz kruszymy w rękach.
Mleko cedzimy do czystego rondelka, dodajemy chleb i masło. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy, mieszając, przez 10-15 minut. Chleb powinien niemal rozpuścić się w mleku, a sos zgęstnieć.
Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką, zaś tuż przed podaniem podprawiamy śmietanką.
Sos możemy zrobić wcześniej, po czym delikatnie odgrzać i dodać śmietankę.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Angielski sos chlebowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Angielski sos chlebowy przepisy:

  • Bulion z prawdziwkami
    Szalenie elegancka zupa z "garniturem" z mini warzyw i prawdziwków. Na bardzo wytworny obiad, wielką jesienną okazję, dla zaimponowania samym sobie...
  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • Sałatka późnego lata
    Papryka i cukinia, mocno czosnkowy sos z pomidorami - znakomita kolacyjna sałatka na ciepły wrześniowy wieczór.
  • Krokieciki z białej rybki i zielonego pieprzu
    Malutkie, zgrabne krokieciki z białej ryby z dodatkami są bardzo dobrą pogryzką do kieliszka białego lub różowego wytrawnego wina (jeśli ktoś woli piwo, to też może być).
  • Mostek cielęcy z cebulką i piernikowymi przyprawami
    Jesień - czas na potrawy podnoszące na duchu. Duszone mięso właśnie do nich należy, zwłaszcza jeśli jest mięciutkie i pachnące świątecznymi już przyprawami.


Podziel się linkiem:




Komentarze: