Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Angielski-sos-chlebowy

Angielski sos chlebowy

Tradycyjny na Wyspach sos do bożonarodzeniowego indyka, a przez resztę roku do niedzielnego kurczaka. To z niego śmieli się Francuzi, że choć wyznań Brytyjczycy mają kilkaset, to sos tylko jeden.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała cebula
4 goździki
400 ml pełnego mleka
4 gałązki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
listek laurowy
3-4 kromki chleba tostowego
łyżka masła
gałka muszkatołowa
łyżka-dwie kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i kroimy pionowo na pół. W każdą połówkę wbijamy po 2 goździki, wkładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Dodajemy tymianek, pieprz i listek laurowy, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. Trzymamy mleko w takim stanie przez 5 minut, po czym rondelek przykrywamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny.
Z kromek chleba odcinamy skórkę, zaś miękisz kruszymy w rękach.
Mleko cedzimy do czystego rondelka, dodajemy chleb i masło. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy, mieszając, przez 10-15 minut. Chleb powinien niemal rozpuścić się w mleku, a sos zgęstnieć.
Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką, zaś tuż przed podaniem podprawiamy śmietanką.
Sos możemy zrobić wcześniej, po czym delikatnie odgrzać i dodać śmietankę.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024