W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Angielski piernik

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Angielski piernik

Brytyjczycy nie dodają miodu do swych korzennych ciast - tę rolę spełnia Golden Syrup lub (jak w tym przepisie) melasa. Kawałki tego piernika możemy smarować imbirowym masłem (lub, oczywiście, zwykłym).

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 2 foremki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła plus trochę do smarowania foremek
  • 100 g miałkiego jasnobrązowego cukru (jasnego muscovado)
  • 300 g melasy
  • 2 jajka
  • 325 g mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka przyprawy do piernika

Angielski piernik - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. 2 małe keksówki smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Masło wkładamy do miski i ręcznym mikserem ucieramy na gładką masę z cukrem. Nadal ubijając, dodajemy melasę, jajka, mąkę i przyprawę do piernika. Ubijamy jeszcze przez 2 minuty, aż ciasto będzie jednolite.
Sodę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do ciasta. Starannie mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremek, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na godzinę - ciasto powinno wyrosnąć i, kiedy je dotkniemy, być zwarte, nie miękkie.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy przez 10 minut jeszcze w foremkach, po czym odwracamy ciasto na metalową kratkę i foremki zdejmujemy.
Studzimy zupełnie i zawijamy szczelnie w kawałek folii aluminiowej.
Ciasto, jak większość pierników, zyskuje na smaku po kilku dniach przechowywania...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Angielski piernik: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Angielski piernik przepisy:

  • Po prostu Piernik Po prostu Piernik
    Po długich poszukiwaniach i próbach, ten właśnie Piernik okazał się najwybitniejszy. Jest to bardzo stary przepis, od mojej Prababki prawdopodobnie, ale dopiero teraz zrobiłam go własnoręcznie - przez wiele lat piekła go moja Ciocio-Babcia Sławcia, a potem co roku ulegałam głupiej pokusie, by próbować nowe przepisy. A ten Piernik jest szlachetnie prosty, podobny bardziej do chleba, niż słodkiego ciasta - wspaniały z masłem na świąteczne śniadanie! - ortodoksyjny, powiedziałabym. Musiałam go, niestety, uwspółcześnić, rezygnując z żytniej mąki pytlowej, gdyż produkt ten odszedł był już w siną dal historii młynarstwa...
  • Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża
    Doskonałe ciasto, niezbędne na każde Święta, a na Wielkanoc to już w ogóle. Według tego przepisu ciasta się nie wyrabia, za to zaczyn rośnie kilka godzin. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, znakomicie nadaje się do ulubionego w moim domu świątecznego śniadania - kawałek ciasta smarujemy masłem, nakładamy szynkę, a potem jeszcze sos chrzanowy (*!*3404*!* na przykład). Ciotka Wanda wprawdzie już nie żyje, ale ciasto nadal się udaje, zawsze i bez pudła.
  • Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie) Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie)
    Klasyczna i znakomita (naprawdę) baza do wszelkich tortów. Robiłam ten biszkopt wiele razy i choć nie jest najłatwiejszy w wykonaniu, chwalę go sobie wielce, bo nie opada i łatwo się kroi na placki. Jeśli nie mamy w planach tortu, biszkopt taki jest po prostu doskonałym ciastem.
  • Mufinki z żurawinami i imbirem
    Pyszne, świąteczne mufinki o dobrej proporcji słodkiego i kwaśnego.
  • Podstawowe ciasto orzechowe
    Jest to bardzo użyteczny przepis na ciasto, które pyszne jest au naturel, ale które stanowić może też znakomitą podstawę do wszelkich tortów dla wielbicieli orzechów. Smak ciasta zależy od tego, jakie orzechy akurat mamy pod ręką i co tez nam w duszy orzechowo gra. Pozostałe dodatki dobieramy zgodnie z rodzajem orzechów, i tak do orzechów włoskich nieźle pasuje cynamon i odrobina zmielonych goździków, do pistacjowych (niesolonych!) - starta skórka z cytryny, a do pekanów - skórka z pomarańczy. Jeśli mamy zamiar z ciasta uczynić tort, przekładamy jego warstwy ulubionych, niezbyt ciężkim kremem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: