W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Angielski piernik

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Angielski piernik

Brytyjczycy nie dodają miodu do swych korzennych ciast - tę rolę spełnia Golden Syrup lub (jak w tym przepisie) melasa. Kawałki tego piernika możemy smarować imbirowym masłem (lub, oczywiście, zwykłym).

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 2 foremki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła plus trochę do smarowania foremek
  • 100 g miałkiego jasnobrązowego cukru (jasnego muscovado)
  • 300 g melasy
  • 2 jajka
  • 325 g mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka przyprawy do piernika

Angielski piernik - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. 2 małe keksówki smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Masło wkładamy do miski i ręcznym mikserem ucieramy na gładką masę z cukrem. Nadal ubijając, dodajemy melasę, jajka, mąkę i przyprawę do piernika. Ubijamy jeszcze przez 2 minuty, aż ciasto będzie jednolite.
Sodę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do ciasta. Starannie mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremek, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na godzinę - ciasto powinno wyrosnąć i, kiedy je dotkniemy, być zwarte, nie miękkie.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy przez 10 minut jeszcze w foremkach, po czym odwracamy ciasto na metalową kratkę i foremki zdejmujemy.
Studzimy zupełnie i zawijamy szczelnie w kawałek folii aluminiowej.
Ciasto, jak większość pierników, zyskuje na smaku po kilku dniach przechowywania...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Angielski piernik: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Angielski piernik przepisy:

  • Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża
    Doskonałe ciasto, niezbędne na każde Święta, a na Wielkanoc to już w ogóle. Według tego przepisu ciasta się nie wyrabia, za to zaczyn rośnie kilka godzin. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, znakomicie nadaje się do ulubionego w moim domu świątecznego śniadania - kawałek ciasta smarujemy masłem, nakładamy szynkę, a potem jeszcze sos chrzanowy (*!*3404*!* na przykład). Ciotka Wanda wprawdzie już nie żyje, ale ciasto nadal się udaje, zawsze i bez pudła.
  • Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie) Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie)
    Klasyczna i znakomita (naprawdę) baza do wszelkich tortów. Robiłam ten biszkopt wiele razy i choć nie jest najłatwiejszy w wykonaniu, chwalę go sobie wielce, bo nie opada i łatwo się kroi na placki. Jeśli nie mamy w planach tortu, biszkopt taki jest po prostu doskonałym ciastem.
  • Mufinki z żurawinami i imbirem
    Pyszne, świąteczne mufinki o dobrej proporcji słodkiego i kwaśnego.
  • Tarteletki szczypiorkowe
    Sympatyczne tarteletki kolacyjne, najlepsze wiosną i wczesnym latem, kiedy szczypiorek jest naprawdę młodziutki i pyszny.
  • Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej) Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej)
    Szalenie proste babeczki typu muffins, odpowiednie na każdą okazję. Te na zdjęciu upiekłam - raczej nietrudno się domyślić - na Walentynki. Z trudem zdążyłam zrobić zdjęcia, zaraz potem zostały dosłownie pożarte przez Dzieci i ich amerykańskiego przyjaciela Josepha.




Podziel się linkiem:


Komentarze: