Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Angielski-piernik
Angielski piernik
Brytyjczycy nie dodają miodu do swych korzennych ciast - tę rolę spełnia Golden Syrup lub (jak w tym przepisie) melasa. Kawałki tego piernika możemy smarować imbirowym masłem (lub, oczywiście, zwykłym).
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 2 foremki
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
125 g miękkiego masła plus trochę do smarowania foremek
100 g miałkiego jasnobrązowego cukru (jasnego muscovado)
300 g melasy
2 jajka
325 g mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka przyprawy do piernika
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. 2 małe keksówki smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Masło wkładamy do miski i ręcznym mikserem ucieramy na gładką masę z cukrem. Nadal ubijając, dodajemy melasę, jajka, mąkę i przyprawę do piernika. Ubijamy jeszcze przez 2 minuty, aż ciasto będzie jednolite.
Sodę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do ciasta. Starannie mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremek, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na godzinę - ciasto powinno wyrosnąć i, kiedy je dotkniemy, być zwarte, nie miękkie.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy przez 10 minut jeszcze w foremkach, po czym odwracamy ciasto na metalową kratkę i foremki zdejmujemy.
Studzimy zupełnie i zawijamy szczelnie w kawałek folii aluminiowej.
Ciasto, jak większość pierników, zyskuje na smaku po kilku dniach przechowywania...
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024