Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Angielski-piernik

Angielski piernik

Brytyjczycy nie dodają miodu do swych korzennych ciast - tę rolę spełnia Golden Syrup lub (jak w tym przepisie) melasa. Kawałki tego piernika możemy smarować imbirowym masłem (lub, oczywiście, zwykłym).

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 2 foremki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g miękkiego masła plus trochę do smarowania foremek
100 g miałkiego jasnobrązowego cukru (jasnego muscovado)
300 g melasy
2 jajka
325 g mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka przyprawy do piernika

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. 2 małe keksówki smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Masło wkładamy do miski i ręcznym mikserem ucieramy na gładką masę z cukrem. Nadal ubijając, dodajemy melasę, jajka, mąkę i przyprawę do piernika. Ubijamy jeszcze przez 2 minuty, aż ciasto będzie jednolite.
Sodę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do ciasta. Starannie mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremek, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na godzinę - ciasto powinno wyrosnąć i, kiedy je dotkniemy, być zwarte, nie miękkie.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy przez 10 minut jeszcze w foremkach, po czym odwracamy ciasto na metalową kratkę i foremki zdejmujemy.
Studzimy zupełnie i zawijamy szczelnie w kawałek folii aluminiowej.
Ciasto, jak większość pierników, zyskuje na smaku po kilku dniach przechowywania...

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024