Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Angielska-zupa-z-natki-pietruszki

Angielska zupa z natki pietruszki

Delikatna, pastelowa w kolorze i subtelna zupka z ziemniaków i natki. Klasyczne danie brytyjskiej kuchni i kolejny dowód na to, że poddani Królowej też lubią dobrze zjeść.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150-200 g natki pietruszki (trudno powiedzieć
ile to będzie pęczków
gdyż różnią się one wielkością od warzywniaka do warzywniaka...)
duży ziemniak
25 g masła
olej słonecznikowy
mała cebula
czosnek
600 ml (około 2 i pół szklanki) dobrego
domowego wywaru z kurczaka
100-150 ml chudej słodkiej śmietanki
cytryna

Opis przyrządzania:
Natkę pietruszki obieramy z listków. Kilka listków zostawiamy do dekoracji, resztę drobno siekamy. Łodyżki grubo kroimy. Małą cebulę obieramy i grubo kroimy. Ziemniak obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. W dużym rondlu rozpuszczamy masło i łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucamy cebulę i ziemniak i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy czosnek i łodyżki natki. Mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy 2/3 siekanej natki i bardzo dokładnie mieszamy. Na małym ogniu smażymy warzywa przez 10 minut, pilnując, żeby cebula nie zaczęła się - broń Boże - rumienić. Wlewamy wywar z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na malutkim ogniu przez pół godziny. Odstawiamy zupę do przestudzenia, po czym miksujemy ją w blenderze lub malakserze, aż będzie miała zupełnie gładką konsystencję. Przelewamy zupę z powrotem do rondla i dodajemy łyżkę soku z cytryny. Wlewamy także śmietankę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Wrzucamy resztę siekanej natki i starannie mieszamy. Każdą porcję zupy ozdabiamy kilkoma całymi listkami natki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024