Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Angielska-zupa-cebulowa

Angielska zupa cebulowa

Brytyjczycy uwielbiają połączenie cebuli i szałwi - w ten sposób przyprawiają wieprzowinę lub nadzienie do drobiu, ten zestaw również stosują w zupie - zupełnie innej, niż ta najbradziej znana, francuska. Podajemy z grzankami z serem.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 duże białe cebule
ząbek czosnku
por
duży ziemniak
3 gałązki selera naciowego
2 łyżki masła
olej słonecznikowy
2 listki laurowe
2 gałązki świeżej szałwii
4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy z łusek. 3 z nich grubo siekamy, a jedną kroimy w cienkie krążki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy ciemnozielone końcówki, zaś białą część starannie płuczemy. Kroimy w plasterki.
Ziemniak obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
Seler myjemy i kroimy w plasterki.
Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę w krążkach i smażymy na małym ogniu, aż będzie przezroczysta i miękka. Nie pozwalamy się jej zarumienić. Usmażoną cebulę odstawiamy na bok.
W dużym rondlu rozgrzewamy drugą łyżkę masła i drugą łyżkę oleju. Dodajemy posiekane cebule, czosnek, por, ziemniak i seler naciowy. Smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną - i one nie powinny się zarumienić. Dodajemy listki laurowe, sól i łyżeczkę ziarenek pieprzu.
Z szałwii obieramy listki i odkładamy na bok, a łodyżki wkładamy do garnka.
Zupę zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez 30 minut (pół godziny). Potem zdejmujemy garnek z ognia i wyławiamy łodyżki szałwii, listki laurowe i ziarna pieprzu. Porcjami miksujemy zupę w blenderze lub malakserze, aż będzie miała bardzo gładką konsystencję. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy krążki cebuli i posiekane drobno listki szałwii. Podgrzewamy niemal do wrzenia i podajemy z grzankami z serem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024