Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Amerykanskie-placuszki

Amerykańskie placuszki

Klasyczne naleśniki amerykańskie, podawane najchętniej na śniadanie lub brunch. Najbardziej tradycyjnie jada się je z syropem klonowym i smażonym bekonem.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
jajko
szklanka (250 ml) mleka
3 łyżki brązowego cukru
150 g mąki
skąpa łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła
masło do smażenia

Opis przyrządzania:
Miksujemy razem jajko, mleko, cukier, mąkę i proszek do pieczenia na gładkie ciasto. Można to zrobić w blenderze, malakserze lub ręcznym mikserem. Oczywiście można też wszystko ukręcić bez pomocy elektryczności. 2 łyżki masła topimy na patelni i dolewamy do ciasta, dodajemy też pół łyżeczki soli. Jeszcze raz starannie mieszamy. Ciasto możemy używać od razu, dobrze jest jednak odstawić je na godzinę, a nawet na całą noc (w lodówce), co jest bardzo wygodne, jeżeli chcemy smażyć placki na śniadanie. Na teflonowej patelni rozpuszczamy kawalątek masła. Na gorące masło kładziemy łyżką placuszki, nie za dużo na raz, żeby się zlewały ze sobą. Kiedy będą rumiane od spodu, a na wierzchu pojawią się dziurki, szpatułką przekładamy placuszki na drugą stronę. Smażymy jeszcze jakąś minutę do dwu, aż druga strona się przyrumieni. Gotowe placuszki trzymamy w piekarniku, żeby nie wystygły, kiedy będziemy smażyć resztę. Podajemy ze smażonym bekonem, polewając syropem klonowym lub też z jakąkolwiek konfiturą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024