Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Alzacka-tarta-sernikowo-cytrynowa

Alzacka tarta sernikowo-cytrynowa

No, chwilę się trzeba pomęczyć przy tym przepisie, ale warto - alzackie tarty słyną ze swego znakomitego smaku. Nie pamiętam, skąd mam ten przepis, ale w oryginale napisany był po francusku - jest więc szansa, że przepis jest autentyczny...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g tłustego naturalnego serka homogenizowanego
Kruche ciasto z żółtkami (słodkie)
masło do smarowania formy
4 cytryny
50 g cukru + 180 g cukru
2 jajka
surowe żółtko
60 g masła
40 g wiórków kokosowych

Opis przyrządzania:
Najpierw odsączamy serek: spore sitko wykładamy czystą gazą, wkładamy serek i odstawiamy na godzinę-dwie, żeby odsączyć serwatkę.
Przygotowujemy Kruche ciasto z żółtkami (słodkie) i wkładamy do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty (średniej wielkości) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Wylepiamy formę ciastem, nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i wstawiamy jeszcze na trochę do lodówki.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z 2 cytryn najpierw ścinamy skórkę w długich, cienkich paskach, a potem wyciskamy sok. Z trzeciej cytryny skórkę ścieramy na drobnej tarce, sok też wyciskamy. Sok przelewamy przez sitko. Ostatnią cytrynę kroimy w cienkie plasterki.
Do rondla wlewamy zimną wodę. Wkładamy skórkę w paskach oraz plasterki cytryny, stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, gotujemy jeszcze przez minutę, po czym odcedzamy i wkładamy z powrotem do rondla. Dodajemy 50 g cukru, nalewamy tyle wody, żeby przykryć cytrynę i gotujemy na małym ogniu, aż cała woda wyparuje.
Jajka i żółtko ubijamy z resztą (te 180 g) cukru i ze startą na tarce skórką na kogel-mogel.
Masło topimy na malutkim ogniu, dodajemy do kogla-mogla i mieszamy. Dodajemy wiórki, sok z cytryny i serek i znów mieszamy na gładką masę.
Masę wlewamy do foremki z ciasta i wstawiamy do piekarnika na 40 minut - krem powinien zastygnąć.
Wyjmujemy tartę z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.
Tuż przed podaniem ozdabiamy tartę plasterkami i skórką z cytryny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024