W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ajerkoniak (pyszny!)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Ajerkoniak (pyszny!)

Zasadniczo z alkoholi preferujÄ™ wino wytrawne i whisky. Ale taki ajerkoniaczek, mmm...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około litr

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 jajek
  • 500 g cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • puszka mleka skondensowanego (niesÅ‚odkiego)
  • szklanka spirytusu rektyfikowanego
  • 3 Å‚yżki ciemnego rumu

Ajerkoniak (pyszny!) - Opis przyrzÄ…dzania:

Jajka starannie myjemy w ciepłej wodzie, osuszamy i wbijamy do miski. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i miksujemy, aż powstanie puszysty kogel-mogel. Stopniowo, cały czas miksując, dolewamy mleko skondensowane, spirytus i rum. Gotowy ajerkoniak przelewamy do butelek i zakręcamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ajerkoniak (pyszny!): można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: