Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ajerkoniak-pyszny!
Ajerkoniak (pyszny!)
Zasadniczo z alkoholi preferuję wino wytrawne i whisky. Ale taki ajerkoniaczek, mmm...
Rodzaj dania: Napój
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: około litr
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
8 jajek
500 g cukru pudru
torebka cukru waniliowego
puszka mleka skondensowanego (niesłodkiego)
szklanka spirytusu rektyfikowanego
3 łyżki ciemnego rumu
Opis przyrządzania:
Jajka starannie myjemy w ciepłej wodzie, osuszamy i wbijamy do miski. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i miksujemy, aż powstanie puszysty kogel-mogel. Stopniowo, cały czas miksując, dolewamy mleko skondensowane, spirytus i rum. Gotowy ajerkoniak przelewamy do butelek i zakręcamy.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024