W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / SÅ‚ownik / Wasabi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Hasło


Wasabi

To ta zielona pasta, którÄ… dostajemy na tacy z sushi. Robi siÄ™ jÄ… ze sproszkowanego korzenia roÅ›liny Wasabia japonica, jak sama nazwa wskazuje - japoÅ„skiej. Podobno w Japoni i co lepszych restauracjach sushi podaje siÄ™ Å›wieży starty korzeÅ„ (nie byÅ‚am ani tu, ani tu, wiÄ™c nie mogÄ™ wypowiadać siÄ™ autorytatywnie). W warunkach zwyczajnie europejskich można wasabi kupić w formie proszku lub pasty. Zasadniczo powinno siÄ™ za każdym razem ucierać wasabi samemu - z proszku z wodÄ…, ale najpopularniejsza jest już gotowa, jaskrawozielona pasta w tubkach. Uwaga - sushi smarujemy wasabi i maczamy w sosie sojowym; nie mieszamy w miseczce sosu i wasabi, bo wezmÄ… nas za prostaków ;-)