To ta zielona pasta, którÄ… dostajemy na tacy z sushi. Robi siÄ™ jÄ… ze sproszkowanego korzenia roÅ›liny Wasabia japonica, jak sama nazwa wskazuje - japoÅ„skiej. Podobno w Japoni i co lepszych restauracjach sushi podaje siÄ™ Å›wieży starty korzeÅ„ (nie byÅ‚am ani tu, ani tu, wiÄ™c nie mogÄ™ wypowiadać siÄ™ autorytatywnie). W warunkach zwyczajnie europejskich można wasabi kupić w formie proszku lub pasty. Zasadniczo powinno siÄ™ za każdym razem ucierać wasabi samemu - z proszku z wodÄ…, ale najpopularniejsza jest już gotowa, jaskrawozielona pasta w tubkach. Uwaga - sushi smarujemy wasabi i maczamy w sosie sojowym; nie mieszamy w miseczce sosu i wasabi, bo wezmÄ… nas za prostaków ;-)
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |