W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Wasabi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Wasabi

To ta zielona pasta, którą dostajemy na tacy z sushi. Robi się ją ze sproszkowanego korzenia rośliny Wasabia japonica, jak sama nazwa wskazuje - japońskiej. Podobno w Japoni i co lepszych restauracjach sushi podaje się świeży starty korzeń (nie byłam ani tu, ani tu, więc nie mogę wypowiadać się autorytatywnie). W warunkach zwyczajnie europejskich można wasabi kupić w formie proszku lub pasty. Zasadniczo powinno się za każdym razem ucierać wasabi samemu - z proszku z wodą, ale najpopularniejsza jest już gotowa, jaskrawozielona pasta w tubkach. Uwaga - sushi smarujemy wasabi i maczamy w sosie sojowym; nie mieszamy w miseczce sosu i wasabi, bo wezmą nas za prostaków ;-)